Ο κουρκουμάς προέρχεται από τη ρίζα του φυτού Curcuma longa. Έχει ένα σκληρό καφέ φλοιό, και βαθύ πορτοκαλί σάρκα, και χρησιμεύει στην κουζίνα ως μπαχαρικό δίνοντας στα πιάτα σας με μια ζεστή και πιπεράτη γεύση. Η κουρκούμη είναι γνωστή για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες της. Επίσης χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για τη φυσική θεραπεία μιας ποικιλίας παθήσεων. Το μυστικό για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά έγκειται στο κύριο συστατικό της – κουρκουμίνη. Είναι ένα ισχυρό αντι-φλεγμονώδη, αντιοξειδωτικό, αντιμυκητιασικό και αντιβακτηριακό, που κάνει θαύματα στο σώμα!

Ο κουρκουμάς είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο ευεργετικά μπαχαρικά, καθιστώντας το νερό με κουρκούμη ένα από τα πιο φαρμακευτικά ποτά που μπορείτε να καταναλώνετε. Για την προετοιμασία, απλά προσθέστε λίγο κουρκούμη σε ζεστό νερό και ανακατεύετε καλά. Το μπαχαρικό θα πέσει προς τα κάτω, για αυτό καθώς πίνετε ας ανακατεύετε για να επιτύχει τα καλύτερα αποτελέσματα για την υγεία σας.

Το νερό με κουρκούμη κάθε πρωί θα σας παρέχει με αυτά τα οκτώ καταπληκτικά οφέλη για την υγεία:

1. Ανακουφίζει την αρθρίτιδα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Oncogene βρήκε ότι ο κουρκουμάς είναι το πιο αποτελεσματικό αντιφλεγμονώδες από τα πιο κοινά αντι-φλεγμονώδη φάρμακα συμπεριλαμβανομένης της ασπιρίνης, ibuprofen, sulindac, φαινυλβουταζόνη, ναπροξένη, ινδομεθακίνη, dexmethasone, σελεκοξίμπη, Tamoxifen, και η δικλοφενάκη, η οποία συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του οιδήματος και του πόνου στις αρθρώσεις που οφείλονται σε αρθρίτιδα.

2. Βελτιώνει την πέψη

Ο κουρκουμάς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στη θεραπεία μιας ποικιλίας πεπτικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένης της φλεγμονής της πεπτικής οδού,και βοηθά με τη μείωση των αερίων και του φούσκωματος. Η τακτική χρήση του κουρκουμά ενισχύει την πέψη, διεγείροντας την απελευθέρωση της χολής.

3. Προστατεύει το ήπαρ

Μελέτες δείχνουν ότι ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ηπατικής λειτουργίας, αυξάνοντας την ικανότητά του για απεξάρτηση. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στη μείωση των ελευθέρων ριζών, προστατεύοντας τα κύτταρα και τους ιστούς. Ο κουρκουμάς βοηθά στην μείωση της βλάβης του  ήπατος που προκαλείται από το αλκοόλ, την υπερβολική δόση σιδήρου, την ηπατική νόσο, τα υψηλά επίπεδα τοξικότητας και την κίρρωση.

4. Συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου

Ερευνητές έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη παίζει ρόλο στη βελτίωση της νόσου του Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, ακόμα και σε ζημιά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της μπορούν να εργαστούν σε προαγωγή της υγείας του εγκεφάλου,μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και τη μείωση του κυτταρικού θανάτου.

5. Κάνει το σώμα σας αλκαλικό και το προστατεύει από τον καρκίνο

Ο κουρκουμάς είναι ιδιαίτερα αλκαλικός, έτσι έχει μια θετική επίδραση στον οργανισμό. Ένα αλκαλικό περιβάλλον πιστεύεται ότι είναι ακατάλληλα για την ανάπτυξη του καρκίνου, καθώς τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται καλύτερα σε ένα όξινο περιβάλλον.

6. Συμβάλει στην καρδιαγγειακή υγεία

Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην μείωση της πλάκας στις αρτηρίες και στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων. Οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις του βοηθούν στην πρόληψη διαβητικών καρδιαγγειακών επιπλοκών και στις κολπικές αρρυθμίες.

7. Συμβάλει κατά της γήρανσης

Αν και η γήρανση είναι αναπόφευκτη, η κουρκούμη βοηθά το σώμα να μεγαλώσει χαριτωμένα. Η κουρκουμίνη αναστέλλει τη δράση των ελεύθερων ριζών και προλαμβάνει τη φλεγμονή στο σώμα, αυτά τα δύο είναι από τους σημαντικότερους παράγοντες για την υγιή γήρανση. Η τακτική κατανάλωση προστατεύει τον οργανισμό από ασθένειες σχετίζονται με την ηλικία.

8. Αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 2

Η έρευνα έχει δείξει ότι η κουρκούμη μπορεί να είναι μία ιδανική εναλλακτική λύση για τη θεραπεία και ίσως ακόμη και  πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κουρκουμίνη είναι ικανή να ελαττώσει τα αποτελέσματα της ασθένειας, όπως τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης στο facebook.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.