Υπάρχουν πολλοί που δεν γνωρίζουν ότι το ξύδι μπορεί να αποτελεί τη λύση για πολλά από τα προβλήματα στον κήπο τους. Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε πολλούς και διάφορους τρόπους να χρησιμοποιήσετε το ξύδι στον κήπο σας.

Όπως είναι ευρέως γνωστό, υπάρχουν διάφορα προϊόντα στο σπίτι που έχουν πολλές διαφορετικές χρήσεις. Το ξύδι είναι οπωσδήποτε ένα από αυτά. Γνωρίζατε ότι το ξύδι μπορεί να φανεί χρήσιμο για τα φυτά σας; Στο παρακάτω άρθρο, σας παρουσιάζουμε εφτά τρόπους να χρησιμοποιήσετε το ξύδι στον κήπο σας.

Οι άνθρωποι συχνά δεν συνειδητοποιούν τις ιδιότητες των προϊόντων που χρησιμοποιούν κάθε μέρα, έτσι στρέφονται σε χημικά συστατικά ως πρώτη επιλογή για να λύσουν τα προβλήματα στον κήπο τους. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Το ξύδι είναι ένα φυσικό προϊόν που μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα στον κήπο.

Εφτά τρόποι να χρησιμοποιήσετε το ξύδι στον κήπο σας

1. Ως ζιζανιοκτόνο

Το ξύδι είναι μια πραγματικά όξινη ουσία, αφού περιέχει πολύ οξικό οξύ. Όπως ακριβώς προκαλεί χημικές αντιδράσεις όταν το καταναλώνουμε, προκαλεί επίσης αντιδράσεις όταν έρχεται σε επαφή με τα φυτά.

Ωστόσο η ζιζανιοκτόνος δράση του δεν είναι μακροπρόθεσμη, έτσι το ξύδι δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το ξεχορτάριασμα με τη χρήση άλλων προϊόντων ή ακόμα και με το χέρι. Όμως μπορεί να φανεί πραγματικά χρήσιμο στην απομάκρυνση μικρών αγριόχορτων, όπως αυτά που αναπτύσσονται στους αρμούς των πλακακιών.

2. Ως αντιμυκητιακό

Χρησιμοποιώντας ξύδι στον κήπο σας εξουδετερώνετε τους μύκητες πάνω στα φυτά σας. Η δράση του είναι παρόμοια με εκείνη της μαγειρικής σόδας. Αν και η μαγειρική σόδα αυξάνει το pH και δημιουργεί αλκαλικό περιβάλλον, που προλαμβάνει την ανάπτυξη των μυκήτων, το ξύδι το μειώνει και δημιουργεί όξινο περιβάλλον, το οποίο επίσης δεν ευνοεί τους μύκητες.

Τρόπος χρήσης

Διαλύστε μία κουταλιά της σούπας ξύδι σε δύο λίτρα νερό και ψεκάστε τα φύλλα δύο φορές την εβδομάδα ή μετά τη βροχή.

3. Για ένα πιο όξινο έδαφος

Όπως προαναφέρθηκε, το ξύδι μειώνει το pH του περιβάλλοντος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα το χρησιμοποιήσετε για να εξασφαλίσετε ένα πιο όξινο έδαφος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αναμείξετε ένα φλιτζάνι ξύδι με τριάμισι λίτρα νερό και να ρίξετε το διάλυμα στο χώμα.

Αυτό θα ευνοήσει πολύ την ανάπτυξη των φυτών που χρειάζονται όξινο χώμα, όπως η αζαλέα, η τριανταφυλλιά, η λεβάντα, τα μύρτιλα και οι γαρδένιες. Θα βοηθήσει το χώμα να απελευθερώσει σίδηρο, ένα πολύ ωφέλιμο μεταλλικό στοιχείο για τα φυτά.

4. Για την απώθηση των μυρμηγκιών

Αν προσέξατε κάποια φωλιά μυρμηγκιών στον κήπο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξύδι για να τα εξουδετερώσετε. Απλώς ψεκάστε με αδιάλυτο ξύδι τη φωλιά για μια-δυο μέρες. Σιγά-σιγά θα δείτε τα μυρμήγκια να εξαφανίζονται.

Μπορείτε επίσης να κάνετε το ίδιο σε άλλα σημεία του σπιτιού. Το ξύδι είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά εντομοκτόνα. Επίσης δεν έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία.

Είναι επίσης αποτελεσματικό ενάντια σε άλλα είδη εντόμων που μπορούν να προσβάλουν τα φυτά σας. Αν ψεκάσετε με λίγο ξύδι τα φύλλα του φυτού, τα σαλιγκάρια και οι γυμνοσάλιαγκες θα μείνουν μακριά.

5. Ως λίπασμα για τα φυτά σε γλάστρες

Το ξύδι μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να έχετε πιο υγιή φυτά σε γλάστρες. Αναμείξτε δύο κουταλιές της σούπας μηλόξυδο με τρία λίτρα νερό και ψεκάστε τα φυτά με το διάλυμα. Θα δείτε αποτελέσματα πολύ γρήγορα!

6. Για να αναζωογονήσετε τα λουλούδια σε βάζο

Αν σας αρέσουν τα λουλούδια σε βάζο, το ξύδι μπορεί να γίνει ο καλύτερός σας σύμμαχος. Τα λουλούδια θα διατηρηθούν περισσότερο αν χρησιμοποιήσετε ξύδι. Απλώς αναμείξτε δύο κουταλιές της σούπας ξύδι και δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη με ένα λίτρο νερό. Έπειτα αδειάστε το διάλυμα μέσα στο βάζο και τοποθετήστε σε αυτό τα λουλούδια.

Πρέπει έπειτα να φροντίζετε τα λουλούδια όπως συνήθως. Κάθε πέντε μέρες περίπου, κόβετε τους βλαστούς τους και αλλάζετε το διάλυμα.

7. Για να απομακρύνετε τη σκουριά από τα εργαλεία του κήπου σας

Ναι, το ξύδι δεν είναι μόνο χρήσιμο για τα φυτά σας. Τα εργαλεία του κήπου μπορούν επίσης να ωφεληθούν από τις ιδιότητές του.

Αν έχετε βαρεθεί να δουλεύετε με σκουριασμένα εργαλεία, μουσκέψτε τα με καθαρό ξύδι και έπειτα ξεπλύντε τα. Μια άλλη καλή εναλλακτική είναι να μουλιάσετε τα εργαλεία μέσα σε καθαρό ξύδι. Και οι δύο μέθοδοι είναι εύκολες και αποτελεσματικές.

Το ξύδι είναι οπωσδήποτε ένα εξαιρετικό προϊόν με αμέτρητες χρήσεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν τις ιδιότητές του και δεν το αξιοποιούν όσο θα μπορούσαν.

8. Κρατά τους απρόσκλητους επισκέπτες μακριά

Μερικά ζώα όπως για παράδειγμα ο λαγόγυρος δεν μπορούν να αντέξουν τη μυρωδιά του λευκού ξυδιού. Πάρτε ένα παλιό πανί και κόψτε το σε λωρίδες.  Μουλιάστε τις λωρίδες του υφάσματος σε ξύδι και τυλίξτε τα γύρω από την περίφραξη που προστατεύτει τα φρούτα ή τα λαχανικά σας. Επαναλάβετε τη διαδικασία κάθε 7 έως 10 ημέρες.

9. Διατηρεί τα κατοικίδια μακριά

Το ξύδι μπορεί να αποτρέψει τη γάτα και το σκύλο σας από το να μετατρέψουν τον κήπο σας σε προσωπικό τους μπάνιο. Ψεκάστε λίγο ξύδι στο έδαφος και γύρω από τα φυτά για να τους κρατήσετε σε απόσταση.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα Φτιάξτο Μόνος Σου Οικολογικά - ECO DIY στο facebook.
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.