Μπορώ να σας κάνω μια απλή ερώτηση; – Ξέρετε τι είναι η μαγειρική σόδα; Λοιπόν, πραγματικά πιστεύω ότι όλοι γνωρίζουμε τι είναι μαγειρική σόδα, έτσι δεν είναι; Είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο συστατικό και έχει μια μεγάλη λίστα από οφέλη για την υγεία, αλλά και από χρήσεις. Μπορούμε λοιπόν εύκολα να πούμε ότι μαγειρική σόδα είναι ένα από τα πιο χρήσιμα συστατικά σε κάθε σπίτι. Αυτό το ιδιαίτερα χρήσιμο συστατικό είναι επίσης γνωστό ως όξινο ανθρακικό νάτριο.

Σημείωση: η μαγειρική σόδα είναι ένα είδος άλατος το οποίο ενεργοποιείται μόλις έρθει σε επαφή με ένα οξύ.

Σε αυτό το άρθρο πρόκειται να δείτε κάποιες χρήσεις της μαγειρικής σόδας, τις οποίες πιθανώς να μην έχετε ακούσει ποτέ. Πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να λύσουν προβλήματα κηπουρικής με αυτό το απλό, αλλά ισχυρό συστατικό!

Απλά ρίξτε μια ματιά:

Σπιτικό φάρμακο για Μύκητες, Aσθένειες και Έντομα

Σπρέι φάρμακο για Μύκητες και Aσθένειες στα φυτά

Για ένα σκεύασμα που είναι φτηνό, εύκολο και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό, μην κοιτάζετε περισσότερο από το ντουλάπι της κουζίνας σας. Αυτή η συνταγή, περιλαμβάνει λάδι που λειτουργεί ως αυτοκόλλητο για να βοηθήσει τη διατήρηση της σόδας στα φυτά. Διατηρώντας τη σόδα στα φύλλα, το λάδι καθιστά το σπρέι αποτελεσματικότερο.
Χρησιμοποιήστε αυτή τη συνταγή όταν πρέπει να ψεκάσετε μόνο περιστασιακά – γιατί μερικά φυτά μπορεί να τραυματιστούν λόγω επαναλαμβανόμενων εφαρμογών λαδιού.

Συστατικά

 • 1 κουταλιά σούπας μαγειρικής σόδας
 • 1 κουταλιά σούπας λαδιού για γεωργική χρήση
 • 4 λίτρα νερό

Οδηγίες

 1. Αναμίξετε τη σόδα μαγειρικής, το λάδι και το νερό στον ψεκαστήρα.
 2. Ψεκάστε το κάθε φυτό εντελώς, συμπεριλαμβανομένων των δύσβατων σημείων όπως οι κάτω πλευρές των φύλλων. Οι μύκητες αναπτύσσονται πολύ καλά στην κάτω πλευρά ενός φύλλου. Αν ψεκάσετε μόνο την κορυφή, θα μειώσετε τον πληθυσμό κατά το ήμισυ – εάν είστε τυχεροί – και θα έχετε ένα νέο σύνολο σπόρων”.

Απόδοση: περίπου 4 λίτρα σπρέι καταπολέμησης μυκητιασικών ασθενειών όπως η μαύρη κηλίδα και το ωίδιο με ψεκασμό σόδας. Είναι φθηνή και αποτελεσματική λύση! Βεβαιωθείτε ότι ψεκάσατε τα κάτω φύλλα καθώς και τις κορυφές.

Σπρέι Διπλής δράσης για Aσθένειες και Έντομα

Αντί να αναμιγνύετε ξεχωριστά σπρέι για ασθένειες και έντομα, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε το συνδυαστικό σπρέι το οποίο λειτουργεί και για τα δύο. Ψεκάστε εβδομαδιαίως και ξεχάστε τα παράσιτα.

Συστατικά

 • 1 ½ κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδας
 • 1 κουταλιά σούπας σαπούνι ελαιολάδου
 • 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο
 • 1 κουταλιά σούπας ξύδι
 • 4 λίτρα νερό και ένα φλυτζάνι ακόμα

Οδηγίες

 1. Αναμίξτε τη σόδα, το σαπούνι και το λάδι με 1 φλιτζάνι νερό.
 2. Προσθέστε το ξίδι. Μην αναμειγνύετε το ξύδι μέχρι το τέλος γιατί το μείγμα μπορεί να αφρίσει.
 3. Ρίξτε το μείγμα μέσα στον ψεκαστήρα και προσθέστε 4 λίτρα νερού. Ανακινήστε ή ανακατέψτε για να συνδυάσετε τα συστατικά.
 4. Ψεκάστε τα φυτά, καλύπτοντας τις κορυφές και τα κάτω μέρη των φύλλων.

Η μαγειρική σόδα είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε προληπτικά πριν εμφανιστεί το πρόβλημα.
Πάντα θα πρέπει να έχετε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό αναμεμειγμένο και έτοιμο για δράση στον κήπο σας.

Δημιουργεί αλκαλικό έδαφος για τα Λουλούδια

Αν έχετε οποιαδήποτε λουλούδια που χρειάζονται ένα αλκαλικό έδαφος, όπως οι μπιγκόνιες και  η ορτανσία, μπορείτε να συνδυάσετε ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με νερό και να το χρησιμοποιήσετε για το πότισμα των λουλουδιών. Αυτό το ισχυρό μίγμα θα βοηθήσει τα λουλούδια και τα φυτά σας μεγαλώνουν και να ανθίσουν πολύ καλύτερα και πολύ πιο γρήγορα.

Κρατάει το χώμα στις Γλάστρες φρέσκο

Προτού να γεμίσετε τις γλάστρες σας με χώμα, φροντίστε να προσθέσετε ένα λεπτό στρώμα μαγειρικής σόδας πάνω στα τοιχώματα του δοχείου. Αυτό θα κρατήσει το χώμα σας φρέσκο ​​για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε αυτό το απλό, αλλά αποτελεσματικό τέχνασμα!

Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα Φτιάξτο Μόνος Σου Οικολογικά - ECO DIY στο facebook.
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.