Ο όρος συναισθηματική νοημοσύνη έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο κοινό το 1964 από τον Michael Beldoch. Αναφέρεται στην ικανότητα του ατόμου να αναγνωρίζει όχι μόνο τα δικά του συναισθήματα, αλλά και των άλλων.

Παρακάτω αναφέρονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτών των ανθρώπων:

Αφήνουν πίσω τους το παρελθόν

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε ο,τι έχει συμβεί. Συγκεκρώνονται στο τώρα και προσπαθούν για το καλύτερο αύριο.

Ξέρουν πως και πότε να λένε όχι

Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό προσόν. Πρέπει να αισθανόμαστε αρκετά δυνατοί ώστε να μπορούμε να απορρίψουμε οτιδήποτε δεν είναι υγιές και δεν συμβάλει στην δημιουργία επιτυχίας και ευτυχίας. Προσπαθήστε να εξηγήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον λόγο για τον οποίο αρνείστε κάτι.

Αναγνωρίζουν τα δυνατά τους σημεία αλλά και τις αδυναμίες τους

Γνωρίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους. Ο καθένας μας έχει τις δυνατότητές του και τις αδυναμίες του. Είναι ταπεινοί για τις δυνατότες τους και δεν ντρέπονται για τις αδυναμίες τους. Αν δεν έχετε επίγνωση των στοιχείων αυτών της προσωπικότητάς σας, μπορεί να οδηγηθείτε σε λάθος πράξεις.

Δέχονται τις αλλαγές

Οι άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ευφυείς είναι “επαγγελματίες” στην προσαρμογή και στην ευελιξία. Δεν φοβούνται το μέλλον γιατί έχουν εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους. Γνωρίζουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση.

Έχουν μια έμφυτη περιέργια για τους άλλουν ανθρώπους

Το ενδιαφέρον δεν έγκειται μονάχα στο γεγονός οτι οι άνθρωποι είναι συναρπαστικοί, μαθαίνοντας περισσότερα για άλλους ανθρώπους κερδίζεις περισσότερες γνώσεις διαφορετικών απόψεων. Αυτή η γνώση αυξάνει την εσωτερική  ανάπτυξη και την ικανότητα έκφρασης.

Αναγνωρίζουν και απομακρύνουν τους τοξικούς ανθρώπους

Υπάρχει αρκετή αρνητικότητα και πόνος στον κόσμο. Οι άνθρωποι με τους οποίους συναναστεφόμαστε ομαλά, είναι θετικά στοιχεία. Δεν μπορούμε πάντα να αποφεύγουμε τους τοξικούς ανθρώπους. Σε μια τέτοια περίπτωση προσπαθήστε να ελέγξετε τον εαυτό σας και μην παίρνετε τα λόγια τους στα σοβαρά.

Προσέχουν τη διατροφή τους και φροντίζουν για την ξεκούραση τους

Η σωστή διατροφή και η καλή ξεκούραση μπορούν να βελτιώσουν τη συναισθηματική σας κατάσταση. Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων έχετε μια ισορροπημένη σχέση με αυτά τα δύο στοιχεία.

Εκτιμούν αυτά που έχουν

Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη εκτιμούν αυτά που έχουν. Η ευγνωμοσύνη αυξάνει την ποιότητα ζωής.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα Spirit Alive - Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση στο facebook.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.