Αν και το λάδι καρύδας έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνει αρκετά διαδεδομένο, σπάνια λαμβάνει την εκτίμηση και την προσοχή που του αξίζει. Δεν έχει μόνο «καλά» κορεσμένα λίπη, αλλά και εκπληκτικά θεραπευτικά οφέλη, μαζί με άλλες -χρήσιμες για την υγεία- πρακτικές εφαρμογές του.

Κάποια από τα οφέλη των «καλών» κορεσμένων λιπών περιλαμβάνουν:

Καύση του λίπους

Ειρωνικό, έτσι δεν είναι; Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να επιταχύνουν την απώλεια λίπους γύρω από τη μέση (που είναι και το πιο επικίνδυνο είδος). Υπάρχουν λοιπόν δύο σημαντικές επιστημονικές έρευνες που δείχνουν ότι μόνο δύο κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας την ημέρα (30ml), για γυναίκες και για άντρες, είναι ικανό να μειώσει το λίπος της κοιλιάς μέσα σε 1-3 μήνες.

Ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας

Μια ευρέως γνωστή έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2006 στο επιστημονικό περιοδικό Neurobiology of Aging, έδειξε ότι η χορήγηση τριγλυκεριδίων μέσης αλύσου (που βρίσκονται περισσότερο στο λάδι καρύδας) σε 20 υποκείμενα με νόσο Alzheimer ή με ήπια γνωστική βλάβη, αύξησε σε σημαντικό επίπεδο τα κετονοσώματα (σε μόλις 90 λεπτά μετά τη θεραπεία) που σχετίζονται με γνωστική βελτίωση σε εκείνους με μικρής έντασης γνωστικές δυσλειτουργίες.

Εξόντωση των ψειρών

Όταν συνδυάζεται με σπρέι γλυκάνισου, το λάδι καρύδας έχει αποδειχτεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό και από τα εντομοκτόνα περμεθρίνης (43%).

Επούλωση πληγών

Η καρύδα χρησιμοποιούταν για την επούλωση πληγών από τα αρχαία χρόνια. Τρεις από τους αναγνωρισμένους μηχανισμούς πίσω από την θεραπευτική της επίδραση είναι η ικανότητα της να επιταχύνει τον επιθηλιασμό, βελτιώνει την αντιοξειδωτική ενζυμική δραστηριότητα και ενεργοποιεί υψηλότερες ποσότητες κολλαγόνου μέσα στον ιστό που προσπαθεί να επιδιορθωθεί. Έχει αποδειχθεί ακόμα και ότι λειτουργεί συνεργατικά με παραδοσιακές θεραπείες, όπως η αργυρούχος σουλφαδιαζίνη, για να επιταχύνει την ανάρρωση της πληγής.

Εναλλακτικά των ΜΣΑΦ

Το έλαιο καρύδας έχει υποστηριχθεί ότι διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές ιδιότητες, όπως επίσης και την ικανότητα μείωσης του πυρετού.

Κατά του έλκους

Το γάλα καρύδας (το οποίο περιλαμβάνει συστατικά του λαδιού καρύδας) έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι επιδρά στον οργανισμό όπως το συμβατικό φάρμακο της σουκραλφάτης, το οποίο προσκολλάται στο στομάχι και προστατεύει από το έλκος.

Αντιμυκητιασικό

Το 2004, 52 στελέχη του είδους Candida εκτέθηκαν σε λάδι καρύδας. Η πιο διαδεδομένη και συχνή μορφή της, η Candida albicans, βρέθηκε ότι έχει και την υψηλότερη επιδεκτικότητα. Οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι το λάδι καρύδας πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μυκητιασικών μολύνσεων.

Ενίσχυση της τεστοστερόνης

Το λάδι καρύδας βοήθησε στη μείωση του οξειδωτικού στρες σε πειράματα που έγιναν σε ποντίκια και είχαν ως αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Μείωση του πρηξίματος του προστάτη

Έρευνες σε ποντίκια εργαστηρίου έχουν δείξει ότι το λάδι καρύδας μειώνει την καλοήθη ανάπτυξη του προστάτη που προκαλείται από την τεστοστερόνη.

Βελτίωση των λιπιδίων του αίματος

Το λάδι καρύδας βελτιώνει σταθερά την αναλογία LDL:HDL στο αίμα εκείνων που το καταναλώνουν. Δεδομένου αυτού του γεγονότος, το έλαιο καρύδας δεν γίνεται πια να κατηγορείται πια για το ότι περιέχει κορεσμένα λίπη που φράσσουν τις αρτηρίες.

Απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Σε μια πρόσφατη έρευνα αποδείχτηκε ότι ενισχύει τη διαδικασία απορρόφησης των καροτενοειδών της ντομάτας.

Υγεία των οστών

Το λάδι καρύδας μειώνει το οξειδωτικό στρες μέσα στα οστά, κάτι που μπορεί να προλάβει μελλοντικές δομικές βλάβες από οστεοπόρωση.

Αντηλιακό

Το έλαιο καρύδας είναι αποδεδειγμένο ότι εμποδίζει τις ακτίνες UV κατά 30%. Εδώ πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι αυτό είναι καλό, όσον αφορά στις UVA ακτίνες, οι οποίες είναι επιβλαβείς για το δέρμα, ενώ οι ακτίνες UVB είναι ιδιαιτέρως ευεργετικές (όταν βέβαια η έκθεση σε αυτής είναι μέσα στα φυσιολογικά πλαίσια).

Βεβαίως, όταν μιλάμε για το λάδι καρύδας, εστιάζουμε μόνο σε ένα μέρος του εξαιρετικού αυτού καρπού. Κάθε συστατικό, που περιλαμβάνει τις ίδιες τις ίνες της καρύδας, την πρωτεΐνη της και το νερό καρύδας έχουν πειραματικώς αποδεδειγμένα θεραπευτικές ιδιότητες.

via enallaktikidrasi.com

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης στο facebook.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.