Το επιλόβιο ή Smallflower Hairy Willoherb – Epilobium parviflorum είναι ένα βότανο που ήταν διαδεδομένο στην αρχαιότητα αλλά στην πορεία ξεχάστηκε όπως άλλωστε και πολλά άλλα.

Η πρώτη που παρατήρησε τις ευεργετικές του ιδιότητες ήταν η Αυστριακή βοτανολόγος Maria Treben. Η οποία θεράπευσε προσωπικά χιλιάδες ασθενείς σε όλη την Ευρώπη που είχαν πρόβλημα στον προστάτη αποκλειστικά χρησιμοποιώντας αυτό το βότανο.
Το συγκεκριμένο βότανο ευδοκιμεί σε υψόμετρο από 800 m έως 1200 m κοντά σε ποτάμια (επιφανειακά ή υπόγεια), σε λίμνες και σε πηγές. Γενικότερα σε μέρος με υψηλή περιεκτικότητα νερού στο έδαφος.

Υπάρχουν διάφορες μορφές του βοτάνου :
•    Epilobium roseum
•    Epilobium parviflorium
•    Epilobium mantanum
•    Epilobium obscurum
•    Epilobium collinum
•    Epilobium anagallidifolium

Σε όλα τα βουνά στον Ελλαδικό χώρο υπάρχει μεγάλη ποσότητα του βοτάνου που ευδοκιμεί την περίοδο του Ιουλίου και φημολογείται ότι περιέχει περισσότερη δραστική ουσία σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Τις θεραπευτικές ιδιότητες τις έχουν τα άνθη και τα φύλλα του φυτού.
Έχει παρατηρηθεί ότι βοηθάει επίσης στο ουροποιητικό σύστημα σε παθήσεις όπως ακράτεια, λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και κυστίτιδα.
Έχει βοηθήσει σημαντικά και της γυναίκες στην αντιμετώπιση διαταραχών περιόδου και αιμορραγιών της μήτρας.
Σε εργαστηριακές μελέτες που έγιναν στο κέντρο έρευνας για τον προστάτη, στο Βανκούβερ διαπίστωσαν ότι πολύ μικρές συγκεντρώσεις του βοτάνου επηρεάζουν αρνητικά τη δράση των ενζύμων 5–alpha reductase και aromatase που εμπλέκονται στην αρχόμενη υπερπλασία του προστάτη.

Τα συστατικά του :

Το βότανο περιέχει φλαβονοειδή, ειδικά παράγωγα kuepferol, quercetin και myricetin. Έχουν επίσης ανιχνευτεί διάφοροι εστέρες, σιτοστερολη και γλυκοσίδια.

Η Δοσολογία :

Τοποθετήστε μια κουτάλια του γλυκού επιλόβιο (φρέσκο ή αποξηραμένο) σε περίπου 200 ml (μια κούπα) βρασμένου νερού για 10 με 15 λεπτά σκεπασμένο με ένα πιατάκι έτσι ώστε να απελευθερώσει στο νερό τις θεραπευτικές του ουσίες. Θα μπορούσατε να το τοποθετήσετε και στο νερό που βράζει 1 λεπτό πριν το βγάλετε από την φωτιά.
Για κάποιον με έντονο πρόβλημα κάλο θα ήταν να πίνει το ρόφημα δύο φορές την ημέρα πρωί – βράδυ. Αντιθέτως για κάποιον με λιγότερο σοβαρό πρόβλημα μια φορά την ημέρα αρκεί.
Το πρωί πιείτε το ρόφημα του επιλοβίου με άδειο στομάχι και κατά προτίμηση ακόμα και χωρίς να έχετε πιεί νερό για χρονικό διάστημα περίπου 30 λεπτών. Το βράδυ πιείτε το ρόφημα τουλάχιστον μια ώρα μετά το γεύμα σας.

Διαβάστε επίσης: Μάθε τις ασθένειες που θεραπεύει κάθε βότανο! -Πλήρης κατάλογος

Συμβουλή: Μετά από ένα δεκαήμερο χρήσης του ροφήματος, καλό θα ήταν να σταματήσετε την χρήση για δύο με τρεις ημέρες έτσι ώστε ο οργανισμός να εκτελέσει την δική του προσπάθεια για αυτοθεραπεία και στη συνέχεια μπορείτε να επαναλάβετε την διαδικασία. Γυναίκες που λαμβάνουν ορμονική θεραπεία, αντισυλληπτικά χάπια ή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης απαγορεύετε να το καταναλώνουν καθώς το επιλόβιο επεμβαίνει στην ορμονική προγεστερόνη.

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης στο facebook.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.