Φανταστείτε ότι είστε στο σπίτι, τρώτε κάτι μπροστά στην τηλεόραση, και την ώρα που είσαστε έτοιμοι να απολαύσετε για λίγο την ησυχία σας, το ακούτε. Ένα ενοχλητικο βουητό που φαίνεται να έρχεται από παντού και πουθενά. Στη συνέχεια, μπορείτε να το δείτε: η μεγαλύτερη μύγα που έχει υπάρξει ποτέ. Πριν βιαστείτε να αρπάξετε το σπρέι με το εντομοκτόνο, διαβάστε τα ακόλουθα.

Το Εντομοκτόνο και Εσείς

Ενώ μπορεί να φανεί πιο εύκολο να αρπάξετε το σπρέι με το εντομοκτόνο, αυτό θα μπορούσε να κάνει περισσότερο κακό, παρά καλό. Τα εντομοκτόνα έχουν ως στόχο να σκοτώσουν και να είναι εγγενώς τοξικά. Μπορεί να σκέφτεστε, «Πως μπορεί να με βλάψει; Δεν είμαι έντομο». Αν και αυτό είναι αλήθεια, δεν σημαίνει ότι κάτι που είναι κακό για τα έντομα δεν είναι κακό για εσάς. Εάν μια χημική ουσία είναι βιοσυσσωρευτική, το σώμα σας θα συνεχίσει να τη συλλέγει για μεγάλο χρονικό διάστημα, χωρίς να έχει τα μέσα για να την αποβάλει από το σύστημά σας (άλλο ένα παράδειγμα της βιοσυσσώρευτικής ένωσης είναι ο υδράργυρος). Έτσι, ενώ μία περίπτωση έκθεσης σε κοινά εντομοκτόνα μπορεί να είναι ασήμαντη, η συνεχής χρήση με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκαλέσει κάποιους κινδύνους για την υγεία.

Εντομοκτόνα και επιπτώσεις στην υγεία

Εάν χρησιμοποιείτε συχνά εντομοκτόνα ή είναι βρίσκεστε γύρω τους συχνά, είτε στο σπίτι, στο χώρο εργασίας, ή κάπου αλλού, θα μπορούσατε να βρίσκεστε σε κίνδυνο υπερβολικής έκθεσης. Η υπερβολική έκθεση σε εντομοκτόνα μπορεί να οδηγήσει σε [1]:

 • ερεθισμός στα μάτια, στη μύτη και το λαιμό
 • βλάβη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στα νεφρά
 • αυξημένο κίνδυνο καρκίνου

Αν δεν είστε σίγουροι εάν εκτίθεστε σε εντομοκτόνα, εδώ είναι μερικά κοινά συμπτώματα:

 • κεφαλαλγία
 • ζάλη
 • μυϊκή αδυναμία
 • ναυτία

Η χρόνια έκθεση σε εντομοκτόνα οδηγεί σε πολύ πιο επικίνδυνα συμπτώματα. Η υπερέκθεση σε εντομοκτόνα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά, διαταράσσει τις ενδοκρινικές λειτουργίες και μπορεί να οδηγήσει  ακόμα και σε καρκίνο [2].

Διαβάστε επίσης: Φυσικός τρόπος για να εξαφανίσετε τα μυρμήγκια από το σπίτι σας

Σπιτικό Εντομοαπωθητικό

Μην ανησυχείτε, δεν χρειάζεται να ζούμε με αυτούς τουςς ανεπιθύμητους επισκέπτες, ούτε χρειάζεται να βάλετε σε κίνδυνο την υγεία σας με τη χρήση συμβατικών φυτοφαρμάκων.

Εδώ είναι μια εξαιρετική συνταγή για να χρησιμοποιείτε σε αυτά τα ενοχλητικά έντομα, αντί των επιβλαβών εντομοκτόνων. Αυτή η συνταγή χρησιμοποιεί τη δύναμη των φυσικών συστατικών, όπως αιθέρια έλαια. Αν και δεν έχει σκοπό να τα σκοτώσει, είναι ιδανικό για να διασφαλίσουμε ότι δε θα έρθουν πίσω.

Συστατικά

 • 2 φλιτζάνια νερό
 • 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι
 • 50 σταγόνες αιθέριο έλαιο μέντας
 • 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο βασιλικού
 • 20 σταγόνες αιθέριo έλαιο λεμονιού
 • Μπουκαλάκι Σπρέι

Οδηγίες

Προσθέστε το νερό, το ξύδι, και τα αιθέρια έλαια εντός της φιάλης ψεκασμού. Ανακινείστε καλά το μπουκάλι για να αναμειχθούν όλα τα συστατικά. Ψεκάστε το σε σημεία του σπιτιού που έχετε παρατηρήσει τα έντομα, όπως σε περβάζια ή κάτω από τις πόρτες. Σιγουρευτείτε ότι το ανακινείτε καλά πριν από κάθε χρήση.

Τώρα θα είστε σε θέση να κρατήσετε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες μακριά, ενώ ταυτόχρονα κρατάτε ασφαλή την οικογένειά σας από τις βλαβερές χημικές ουσίες που περιέχουν τα συμβατικά εντομοκτόνα.

Διαβάστε επίσης: DIY: Πώς να απαλλαγείτε από τις μύγες με φυσικό τρόπο γρήγορα μέσα και έξω!

Πηγές:

https://www.epa.gov/indoor-air-quality-iaq/pesticides-impact-indoor-air-quality

http://www.nursingdegree.net/blog/926/8-possible-side-effects-of-pesticides/

https://wellnessmama.com/56844/natural-pest-control/

Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα Φτιάξτο Μόνος Σου Οικολογικά - ECO DIY στο facebook.
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.