Όλοι γνωρίζουμε ότι τα σημερινά απορρυπαντικά πλυντηρίου καθαρίζουν πολύ καλά, ακόμη και τους δύσκολους λεκέδες.
Πολλοί όμως από μας δεν γνωρίζουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει η χρήση τους τόσο σε μας τους ίδιους όσο και στο περιβάλλον. 

Η λύση δεν είναι άλλη από το πράσινο σαπούνι και τη σόδα που χρησιμοποιούσαν οι γιαγιάδες μας.

Μπορείτε λοιπόν να φτιάξετε μόνοι σας ένα Φυσικό Απορρυπαντικό Πλυντηρίου, που καθαρίζει εξίσου καλά.

Τα υλικά που χρειάζεστε είναι σόδα πλυσίματος, πράσινο ή άσπρο σαπούνι (κατά προτίμηση άσπρο σαπούνι ελιάς) και βόρακα που θα τον βρείτε φθηνά σε ένα φαρμακείο.

Ο βόρακας είναι φυσικό υλικό που καθαρίζει πολύ καλά. Χρησιμοποιείται επίσης στην λίπανση των καλλιεργειών.

Η σόδα επίσης καθαρίζει πολύ καλά, αλλά έχετε στο νου σας ότι η μακρόχρονη χρήση της σε ρούχα ευαίσθητα μπορεί να τα ξεθωριάσει λιγάκι. Για να μην συμβεί αυτό μην χρησιμοποιήσετε συμβατικό μαλακτικό, αντιθέτως μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας ένα Φυσικό Μαλακτικό με ξύδι που ξεβγάζει όλα τα πιθανά υπολείμματα σόδας και είναι μάλιστα πολύ οικονομικό.

Φυσικό Απορρυπαντικό Πλυντηρίου

Συστατικά:

  • 200 γρ. τριμμένο σαπούνι (πράσινο, άσπρο, μασσαλίας)
  • 170 γρ. σόδα πλύσεως
  • 170 γρ. βόρακα 

Προετοιμασία:

Σε μία κατσαρόλα με 1 κιλό βρασμένο νερό ρίχνετε το τριμμένο σαπούνι και ανακατεύετε με τον αυγοδάρτη μέχρι να λιώσει καλά.
Σε μία άλλη κατσαρόλα που περιέχει 1 κιλό ζεστό νερό ρίχνετε τον βόρακα και ανακατεύετε καλά μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια στην ίδια κατσαρόλα ρίχνετε την σόδα και ανακατεύετε.

Προσοχή: δεν χρειάζεται μην είστε ακριβώς πάνω από την κατσαρόλα, γιατί οι αναθυμιάσεις μπορεί να ερεθίσουν τα μάτια σας. Δεν είναι κάτι επικίνδυνο, απλώς θέλει λίγο προσοχή.

Μετά ρίχνετε το διαλυμένο σαπούνι στην κατσαρόλα με το μείγμα σόδας και βόρακα. Προσθέστε άλλα 2 λίτρα νερό και ανακατέψτε για λίγο.

Το Φυσικό Απορρυπαντικό σας είναι έτοιμο και μπορείτε να το αδειάσετε σε ένα 4λιτρο δοχείο. Καθαρίζει τέλεια και τα ρούχα σας και το πλυντήριό σας.

Η δοσολογία εξαρτάται από τον όγκο των ρούχων και το πόσο λερωμένα είναι. Γενικά ρίχνετε στη θήκη του υγρού περίπου 80ml.  Για δύσκολους λεκέδες ρίχνετε λίγο απορρυπαντικό τοπικά και το τρίβετε ελαφρώς πριν βάλετε το ρούχο στο πλυντήριο.

Με αυτή την συνταγή φτιάχνετε απορρυπαντικό για 40-45 πλύσεις με μόλις 2 ευρώ κόστος και μάλιστα χωρίς αρνητικές συνέπειες σε εσάς ή στο περιβάλλον. Νομίζω πως αξίζει να το δοκιμάσετε!

Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα Φτιάξτο Μόνος Σου Οικολογικά - ECO DIY στο facebook.
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.