Ιστορική αναδρομή

Όλοι γνωρίζουμε το όμορφο ψιλόλιγνο δέντρο με τα ασημένια φύλλα, αλλά πόσοι γνωρίζουν από πόσο παλιά η ιατρική χρησιμοποιούσε τις ιδιότητες της φλούδας της ιτιάς για τους πονοκεφάλους και για να κατεβάζει τον πυρετό, γιατί έχει τις ιδιότητες που σήμερα βρίσκουμε στην ασπιρίνη.  (Ο Ιπποκράτης συνιστούσε για τους πονοκεφάλους:  «Να πας στους Δελφούς και από εκεί να κατέβεις παραθαλάσσια στην Ιτέα να κοιμηθείς 2-3 βράδια κάτω από τα δέντρα, τις ιτιές, και θα σου περάσουν»)

Η Ιατρική της Αρχαίας Ελλάδας χρησιμοποιούσε τον φλοιό της Ιτιάς για τις αντιπυρετικές του ιδιότητες. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει ότι το αφέψημα του φυτού είναι κατάλληλο για τη θεραπεία της στειρότητας των γυναικών. Στην παραδοσιακή βοτανοθεραπευτική η Ιτιά χρησιμοποιούταν ευρέως για πυρετούς. Ήταν ένα από τα πρώτα βότανα που διερευνήθηκαν επιστημονικά.

Τον 19ο αιώνα, ο Γάλλος χημικός Leroux εξήγαγε ένα ενεργό συστατικό που το ονόμασε σαλικίνη. Το 1852, η ουσία αυτή παραγόταν συνθετικά και το 1899 μπήκε στην παραγωγή το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, με την ονομασία ασπιρίνη. Αυτή ήταν και το πρώτο φάρμακο της σύγχρονης γενιάς από φάρμακα με φυτική προέλευση. Στο παρελθόν, τα φύλλα ήταν δημοφιλές σπιτικό γιατρικό. Έπαιρναν το τσάι από τα φύλλα της Ιτιάς για πυρετούς και κολικούς και συνιστούσαν το έγχυμα για την πιτυρίδα.

Οι ιτιές που φυτρώνουν στις όχθες ποταμών τις σώζουν από το νεροφαγωμα.  Επίσης οι ιτιές που φυτρώνουν σε έλη αποξηραίνουν και εξυγιαίνουν τα εδάφη. Από τα κλαδιά της φτιάχνουν κοφίνια και καλάθια καθώς και κάρβουνα που χρησιμοποιούνται στο μπαρούτι.  Αλλά εδώ μας ενδιαφέρουν μόνο οι θεραπευτικές της ιδιότητες.

Χρήσιμα μέρη:  Τα φύλλα και η άοσμη, πικρή και λίγο στυφή φλούδα.

Πού τη βρίσκουμε:  Ευδοκιμεί στις όχθες των ποταμών και των λιμνών αλλά και στα υγρά δάση. Ανθίζει την άνοιξη και η καλύτερη εποχή να κόψουμε τα φύλλα της είναι ο Μάιος και ο Ιούνιος, που είναι φρέσκα. Φλούδα πρέπει να κόβουμε με ένα μαχαίρι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο από παλιό δέντρο, 2 μέχρι 4 ετών.  Τα φύλλα και η φλούδα φυλάσσονται σε γυάλινο βάζο που κλείνει καλά για να προστατεύονται από την υγρασία. 

Δραστικές ουσίες:  Και η φλούδα και τα φύλλα της ιτιάς περιέχουν Σαλικίνη, Σολικορτίνη, Τανίνη,  Ιτεΐνη (χρωστική), Οξικό ασβέστιο.

Ιδιότητες- Ενδείξεις

Οι σπουδαιότερες ιδιότητες της ιτιάς είναι:

Αντιπυρετικές ( κυρίως σε γρίπη και κρυολόγημα)

Αντιρευματικές 

Τονωτικές,

Στυπτικές,

Σπασμολυτικές

Παρασιτοκτόνες ( έλμινθες,  αμοιβάδες κ.α.)

Επίσης,  η λαϊκή θεραπευτική χρησιμοποιούσε παλαιότερα σκόνη και αφεψήματα ιτιάς κατά της ελονοσίας,  της πέτρας στη χολή και ως επουλωτικό πληγών.

Πώς χρησιμοποιείται

Αφέψημα:  Βράζετε 50 γραμμάρια φύλλων σε ένα λίτρο νερό. Πίνετε 3 φλιτζάνια την ημέρα. Εναλλακτικά, βράζετε 1 κουταλάκι φλούδα ψιλοκομμένη σε ένα φλιτζάνι νερό για ένα λεπτό και το αφήνετε 15 λεπτά πριν το σουρώσετε. Πίνετε ένα φλιτζάνι 2-3 φορές τη μέρα για κοινό κρυολόγημα, πυρετό, νευραλγία, πονοκέφαλο, αρθριτικά ή κυστίτιδα. 

Δύο τρία γραμμάρια σκόνη από τη φλούδα της (πόσο περίπου περιείχαν τα παλιά «κοκοράκια» όπως τα έλεγαν, που χρησιμοποιούσαμε πριν 50 χρόνια για τον πυρετό)  μέσα σε ένα φλυτζανάκι του καφέ νερό.  μόνο που η φλούδα της ιτιάς είναι πικρή και στυφή.

Η φλούδα της ιτιάς, όσο είναι χλωρή, χρησιμοποιείται από τη λαϊκή θεραπευτική για τη δυσκοιλιότητα και για τονωτικό του στομάχου.  Δοσολογία: Βράζετε 40 γραμμάρια σε ένα μπρίκι που χωράει όσο ένα νεροπότηρο και το πίνετε κρύο, το βράδυ, μετά το φαγητό.

Διαβάστε επίσης: Τζιτζιφιά – Το Δέντρο Γιατρός! Οι άγνωστες Θεραπευτικές της Ιδιότητες και Τρόποι Καλλιέργειας

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης στο facebook.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.