Η χρήση του κουρκουμά έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια αφότου έγιναν γνωστά τα οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμα και οι γιατροί το προτείνουν ως φυσική θεραπεία για ένα πλήθος ασθενειών. Είναι ένας εξαιρετικός μαχητής κατά των παθογόνων μικροοργανισμών. Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι ο κουρκουμάς παρέχει πάνω απο 600 ευεργετικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη και για τη θεραπεία.

Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται ευρέως στη θεραπεία πληγών λόγω της ισχυρής αντισιπτικης και αντιφλεγμονώσης δράσης του. Κάποιοι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτή η δράση του είναι πιο ισχυρή και από την ιβουπροφαίνη(ibrufen). Με τις παρακάτω οδηγίες μπορείτε πολύ εύκολα να έχετε το  πολύτιμο αυτό αγαθό υγείας στο σπίτι σας, σε άφθωνη ποσότητα και ξοδεύοντας πολύ λίγα χρήματα!

Ψύτευση

Μπορείτε εύκολα να φυτέψετε τον δικό σας κουρκουμά από ρίζες που μπορείτε να προμηθευτείτε από διάφορα καταστήμα που πουλάνε φυτά και λιπάσματα, αλλά και από κάποια καταστήματα με βιολογικά προιόντα.

Αφότου αγοράσετε τη ρίζα , κόψτε ένα μικρότερο κομμάτι της και σιγουρευτείτε ότι έχει 2-3 «εξογκωματάκια». Γεμίστε τη γλάστρα με οργανικό χώμα. Στη συνέχεια ποτίστε καλά, αλλά προσοχή μην υπερ-ποτίσετε. Κάντε μια μικρή τρύπα 5 εκατοστών και τοποθετήστε μέσα τη ρίζα με τα «εξογκώματα» να κοιτούν την πάνω πλευρά. Έπειτα καλύψτε την με χώμα και νερό. Προσθέστε οργανικά λιπάσματα 2 φορές τον μήνα, αυτά θα σας βελτιώσουν την δύναμη των ρίζων.

Πότισμα

Το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ποτίστε κάθε 3 μέρες. Τον χειμώνα μπορείτε να ποτίζετε λιγότερο συχνά. Το κλειδί είναι να κρατάτε το χώμα υγρό αλλά όχι λασπώδες. Αυτή είναι μια καλή κατευθυντήρια γραμμή για σας. Και ναι τα μπουκάλια ψεκάσματος θα σας βοηθήσουν αρκετά σε αυτή τη δουλειά.

Συγκομιδή

Μπορείτε να συλλέξετε τις ώριμες ρίζες 8-10 μήνες μετά τη φύτευση. Μόλις ωριμάσουν αρκετά πρέπει να τις συλλέξτε όλες μαζί, σε αντίθεση με άλλα φυτά των  οποίων οι καρποί μπορούν να συλλέγονται πολλές φορές. Απλά σκάψτε και πάρτε τις ρίζες.Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιες από αυτές για να ξαναφυτέψετε, αλλά σε αυτή την περίπτωη θα χρειαστείτε φρέσκο χώμα.

Αποθήκευση και χρήση

Διατηρήστε τις ρίζες σε στεγνό και δροσερό μέρος.

Μπορείτε να φτιάξετε σκόνη κουρκουμά. Βράστε τις ρίζες για 45 λεπτά και αφήστε τες να στεγνώσουν για μια βδομάδα. Αφαιρέστε τη φλούδα φορώντας γάντια για να αποφύγετε το κιτρίνισμα των χεριών. Μόλις τελειώσετε βάλτε τις σε ένα μπλέντερ και σε λίγο η σκόνη κουρκουμά θα είναι έτοιμη! Προσθέστε την στο φαγητό και στο ποτό σας με όποιον τρόπο επιλέξετε!

Τώρα που μάθατε πως να φυτέψετε τον δικό σας κουρκουμά μοιραστείτε τη γνώση σας και με άλλους!

Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα Φτιάξτο Μόνος Σου Οικολογικά - ECO DIY στο facebook.
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.