Αν ενσωματώσετε το γέλιο στη συμπεριφορά σας θα προσελκύσετε φίλους, θα βελτιώσετε την υγεία σας και θα ζήσετε περισσότερα χρόνια. Όταν γελάμε, κάθε όργανο του σώματος επηρεάζεται θετικά.

Το γέλιο αυξάνει την ποσότητα οξυγόνου στο αίμα, πράγμα που όχι μόνο θεραπεύει και βελτιώνει την κυκλοφορία, αλλά και διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι κοκκινίζουν όταν γελούν. Το γέλιο επίσης μπορεί να κατεβάσει την πίεση, να διαστείλει τις αρτηρίες και να κάψει θερμίδες.

Ο νευρολόγος Χένρι Ρούμπεσταιν ανακάλυψε ότι ένα λεπτό τρανταχτού γέλιου μπορεί να προσφέρει 45 λεπτά επακόλουθης χαλάρωσης. Ο καθηγητής Γούλιαμ Φράι του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ αναφέρει ότι 100 γέλια προσφέρουν στο σώμα τα οφέλη αεροβικής άσκησης, που ισοδυναμεί με δέκα λεπτά κωπηλασίας. Ο Άρνι Καν , καθηγητής της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας, ανακάλυψε πως το χιούμορ μπορεί να καταπολεμήσει το άγχος. Ο Καν έκανε ένα πείραμα με ανθρώπους που παρουσίαζαν πρώιμα συμπτώματα κατάθλιψης. Δύο ομάδες παρακολουθούσαν ταινίες στο βίντεο. Η ομάδα που έβλεπε κωμωδίες παρουσίασε μεγαλύτερη βελτίωση από εκείνη που έβλεπε μη χιουμοριστικές ταινίες. Ανακάλυψε επίσης πως όσοι πάσχουν από έλκος κατσουφιάζουν περισσότερο από τους άλλους.

Το γέλιο ενεργοποιεί τα φυσικά παυσίπονα του σώματος και τις ουσίες που προκαλούν
ευεξία και ονομάζονται ενδορφίνες, ανακουφίζοντας έτσι το άγχος και θεραπεύοντας το σώμα. Οι ενδορφίνες είναι χημικά τα οποία απελευθερώνει ο εγκέφαλος μέσα στο αίμα όταν γελάμε. Έχουν παρόμοια χημική σύνθεση με τη μορφίνη και την ηρωίνη, και ηρεμούν το σώμα, ενώ ταυτόχρονα ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι άνθρωποι που δυκολεύονται να γελάσουν με τα προβλήματα της ζωής συχνά στρέφονται στο αλκοόλ και τα ναρκωτικά για να πετύχουν τα ίδια αποτελέσματα

που προκαλούν οι ενδορφίνες μέσω του γέλιου. Το αλκοόλ χαλαρώνει τις αναστολές και επιτρέπει στους ανθρώπους να γελούν περισσότερο, κάτι που απελευθερώνει ενδορφίνες. Γι’ αυτό οι περισσότεροι αισιόδοξοι άνθρωποι γελούν όταν πίνουν, ενώ οι δυστυχείς γίνονται ακόμα πιο μελαγχολικοί ή βίαιοι.
Στη θέα ενός χαμογελαστού προσώπου χαμογελάμε κι εμείς, κι αυτό απελευθερώνει ενδορφίνες στον οργανισμό μας. Αν σας περιβάλλουν δυστυχισμένοι και κατσούφηδες άνθρωποι, το πιθανότερο είναι πως θα αρχίσετε κι εσείς να μιμείστε τις εκφράσεις τους και να καταθλίβεστε περισσότερο.

Όποιος γελά, αντέχει.

ΝΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑΤΕ ΣΥΝΕΧΩΣ
Από το βιβλίο η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Allan and Barbara Pease

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα Spirit Alive - Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση στο facebook.
Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης στο facebook.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.