Τα αβοκάντο είναι πολύ υγιεινά και μπορούν να συνδυαστούν με πολλά φαγητά. Έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και χαρακτηριστική γεύση που δίνει μια αίσθηση δροσιάς σε κάθε σας γεύμα. Αυτό το άρθρο θα προσφέρει χαρά σε όλους τους λάτρεις του αβοκάντο, καθώς θα σας δείξουμε πως να καλλιεργήσετε το δικό σας δέντρο αβοκάντο. Την επόμενη φορα λοιπόν, που θα πάρετε αβοκάντο για να φτιάξετε γουακαμόλε ή για να το βάλετε στη σαλάτα σας, ακολουθήστε τις οδηγίες μας για να αποκτήσετε το δικό σας δέντρο.

Αφαιρέστε το κουκούτσι προσεκτικά

Θα χρειαστεί να βγάλετε το κουκούτσι, προσεκτικά γιατί δεν πρέπει να κοπεί. Καθαρίστε το καλά με νερό ώστε να αφαιρεθούν τα υπολλείματα του φρούτου. Μην αφαιρέσετε την καφέ στρώση, γιατί είναι το κάλλυμα που προστατεύει τον σπόρο.

Εντοπίστε την πάνω και την κάτω πλευρά του κουκουτσιού

Θα πρέπει να εντοπίσετε την πάνω και την κάτω πλευρά γιατί η κάτω πλευρά θα είναι αυτή που θα βγάλει ρίζες και πρέπει να μείνει στο νερό και η πάνω πλευρά θα είναι αυτή που θα βλαστήσει και πρέπει να μείνει στεγνή. Η ελαφρώς μυτερή πλευρά είναι η πάνω και η πιο πλατιά είναι η κάτω.

pos-na-kaliergisete-avokanto-1

Τρυπήστε το με 4 οδοντογλυφίδες

Τρυπήστε το κουκούτσι χρησιμοποιώντας 4 οδοντογλυφίδες, με μια ελαφριά κλίση προς τα κάτω, ώστε όταν το τοποθετήσετε στο ποτήρι, το μεγαλύτερο μέρος να είναι στο νερό. Προσοχή όμως, οι οδοντογλυφίδες δε θα πρέπει να διαπερνούν το κουκούτσι. Διατηρήστε ίση απόσταση μεταξύ τους ώστε να μπορέσετε να το στηρίξετε σωστά.

pos-na-kaliergisete-avokanto-2

pos-na-kaliergisete-avokanto-3

Τοποθετήστε τον σπόρο σε ένα ποτήρι νερό σε σημείο που να το βλέπει ο ήλιος

Θα πρέπει να τοποθετήσετε το ποτήρι με το νερό και τον σπόρο σε ένα παράθυρο που να το βλέπει ο ήλιος. Θα ήταν προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε ένα διάφανο ποτήρι, έτσι ώστε να θυμάστε να αλλάζετε το νερό και να δείτε τις ρίζες όταν φυτρώσουν. Το νερό θα πρέπει να το αλλάζετε κάθε 5-7 μέρες, για να προστατεύσετε τον σπόρο από μούχλα, βακτήρια και μύκητες.

pos-na-kaliergisete-avokanto-4

Περιμένετε μέχρι να βλαστήσει

Θα χρειαστεί περίπου 8 εβδομάδες να βλαστήσει, οπότε να είστε υπομονετικοί.

Τα στάδια που θα ακολουθήσουν είναι τα παρακάτω:

  1. Η κορυφή του αβοκάντο θα στεγνώσει και θα δημιουργήσει μια σχισμή, και το εξωτερικό στρώμα του σπόρου θα απορριφθεί.
  2. Η σχισμή θα επεκταθεί μέχρι και το κάτω μέρος και θα αρχίσει να φαίνεται ένα μικροσκοπικό ριζάκι.
  3. Η ριζούλα θα μεγαλώσει και μπορεί να κάνει διακλάδωση, και τελικά ένας μικρός βλαστός θα βγει από την κορυφή του κουκουτσιού.
  4. Μην αφήνετε το κουκούτσι σας να στεγνώσει και να μείνει αβύθιστο – συμπληρώνετε νερό αν χαμηλώνει η στάθμη του.

pos-na-kaliergisete-avokanto-5

Θα είναι έτοιμο για φύτευση όταν φτάσει τα 15 εκατοστά

Όταν το κοτσάνι σας είναι περίπου 15 εκατοστά, κόψτε τα 7 εκατοστά, για να το  βοηθήσετε να ξαναμεγαλώσει. Όταν ξαναγίνει 15 εκατοστά φυτέψτε το σε ένα πλούσιο σε συστατικά χώμα, σε μια γλάστρα με διαμέτρο 20 εκατοστών, με το το επάνω μισό του σπόρου να εξέχει. Τοποθετήστε το σε ένα ηλιόλουστο παράθυρο. Τα αβοκάντο αγαπούν τον ήλιο- όσο περισσότερος τόσο καλύτερα.

pos-na-kaliergisete-avokanto-6

Ποτήστε το για να μεγαλώσει

Ποτίζετε συχνά με σταθερούς, βαθείς εμποτισμούς. Το χώμα θα πρέπει να είναι συνεχώς νωπό αλλά όχι κορεσμένο. Τα κιτρινισμένα φύλλα είναι σημάδι υπερβολικού ποτίσματος, σε αυτήν την περίπτωση, αφήστε το χώμα να στεγνώσει για μερικές μέρες.

Πόσο καιρό χρειάζεται για να καρποφορήσει το δεντράκι μου;

Οι απαντήσεις ποικίλλουν! Κάποια αβοκάντο αρχίζουν να βγάζουν καρπό μετά από 3-4 χρόνια, άλλα βγάζουν στα 15 χρόνια ενώ άλλα δεν βγάζουν ποτέ. Βοηθάει να έχετε διάφορα δέντρα αβοκάντο για να βοηθιούνται με τη γονιμοποίηση. Επίσης μην περιμένετε ο καρπός να έχει μεγάλη σχέση με τον καρπό από τον οποίο πήρατε το κουκούτσι. Τα αβοκάντο του εμπορίου μεγαλώνουν από μπολιασμένα κλαδιά για να ελέγχεται το αποτέλεσμα- ένα φυσικά μεγαλωμένο αβοκάντο μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό από τον πρόγονό του.

pos-na-kaliergisete-avokanto-7

Χρήσιμες συμβουλές:

  1. Όταν ο κορμός φτάσει στα 30 περίπου εκατοστά κόψτε τις δυο επάνω σειρές φύλλων. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του φυτού προς τα πλάγια και στο να βγάλει περισσότερα φύλλα, κάνοντάς το πιο θαμνώδες. Κάθε φορά που το φυτό θα μεγαλώνει άλλα 15 εκατοστά, κόβετε τις δυο νεότερες σειρές φύλλων της κορυφής.
  2. Tο αβοκάντο μαζεύει αφίδες- που δεν μπορούν να αντισταθούν στα νόστιμα φύλλα του. Για να απαλλαγείτε, τα  βρέχετε με λάστιχο και μόλις απομακρυνθούν τα μικρά παράσιτα ψεκάζετε με ένα μίγμα από νερό με μια μικρή ποσότητα υγρού πιάτων και μια κουταλιά του γλυκού λάδι από neem (θα το βρείτε σε μαγαζιά με είδη φυτών ή στο διαδίκτυο). Αυτό το μίγμα θα τα κρατήσει μακριά. Ελέγχετε το φυτό σας κάθε 4-5 μέρες και καθαρίζετε και ψεκάζετε όποτε είναι απαραίτητο.
  3. Τα μικρά δεντράκια μπορεί να είναι στα καλύτερά τους, σε εξωτερικό χώρο, το καλοκαίρι αλλά, αν ζείτε σε περιοχή που το χειμώνα πέφτει επικίνδυνα η θερμοκρασία θα πρέπει να τα βάλετε σε εσωτερικό χώρο, για το φθινόπωρο και το χειμώνα, πριν ακόμα πέσει η θερμοκρασία.

 

Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα Φτιάξτο Μόνος Σου Οικολογικά - ECO DIY στο facebook.
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.