Αν δεν αντιμετωπιστεί, το λιπώδες ήπαρ μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές παθήσεις του ήπατος και άλλα προβλήματα υγείας.

Ο όρος λιπώδες ήπαρ χρησιμοποιείται για να περιγράψει το ήπαρ στο οποίο έχει συσσωρευτεί λίπος.

Η κατάσταση είναι στην πραγματικότητα σχετικά συχνή και μπορεί να εμφανιστεί σε όλους. Με άλλα λόγια, ο καθένας μας μπορεί να την εμφανίσει σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής του.

Δεν υπάρχουν Συμπτώματα

Μπορεί να έχετε λιπώδες ήπαρ χωρίς να το γνωρίζετε, γιατί σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του Χάρβαρντ συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, ενώ προκαλεί λίγες, εάν υπάρχουν, επιπλοκές. Ωστόσο, ορισμένα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD-Non Alcoholic Fatty Liver Disease) μπορεί να  αναπτύξουν μη αναστρέψιμη βλάβη του ήπατος η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική ανεπάρκεια και κίρρωση.

Σε περιπτώσεις με συμπτώματα, συνήθως προκαλείται φλεγμονή και ουλές στο ήπαρ.

Κόπωση, πόνος στην άνω δεξιά κοιλία, και η απώλεια βάρους είναι κάποια κοινά συμπτώματα.

Είναι φυσιολογικό να έχετε μια μικρή ποσότητα του λίπους στα κύτταρα του ήπατος σας. Εάν το συκώτι σας περιέχει 5% ή περισσότερο λίπος, τότε θεωρείται λιπώδες.

Ενώ η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ θεωρούνταν ο βασικός λόγος για τη συσσώτευση λίπους στο ήπας, πλέον έχει  βρεθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις οφείλεται σε άλλους παράγοντες.

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD-Non Alcoholic Fatty Liver Disease)

Ένας αριθμός παθήσεων λιπώδους ήπατος εμπίπτουν στην ευρεία κατηγορία της μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος(NAFLD).

Η άποψη ειδικών του Harvard άποψη για την NAFLD,

«σχεδόν ανήκουστη πριν από το 1980, η NAFLD τώρα πιστεύεται ότι επηρεάζει το 30% των ενηλίκων Αμερικανών και αναμένεται να γίνει ο κύριος λόγος για τη μεταμόσχευση ήπατος μέχρι το 2022. Η NAFLD δεν είναι μια μεμονωμένη ασθένεια, αλλά μάλλον ένα φάσμα διαταραχών, τα οποία χαρακτηρίζονται από τη συσσώρευση λίπους στο εσωτερικό των κυττάρων του ήπατος.»

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι η πιο κοινή ασθένεια του ήπατος σε ενήλικες και παιδιά παγκοσμίως και ιδιαίτερα στις δυτικού τύπου βιομηχανικές χώρες.

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NAFLD-Non Alcoholic Steato-Hepatitis)

Τα καλά νέα είναι  ότι η NAFLD είναι το αρχικό, αναστρέψιμο στάδιο της ηπατικής νόσου. Ωστόσο, δεδομένου ότι συχνά παραμένει αδιάγνωστη, με την πάροδο του χρόνου,η NAFLD μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή κατάσταση του ήπατος, γνωστή ως μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα ή NASH(Non Alcoholic Steato-Hepatitis).

Η NASH χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους και φλεγμονή που οδηγεί σε βλάβες των κυττάρων ήπατος. Καθώς τα κύτταρα του ήπατος επανειλημμένα τραυματίες και πεθαίνουν, μπορεί τελικά να οδηγήσει σε ίνωση ή ουλώδη ιστό. Η NASH αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο κίρρωσης (προηγμένη ουλές του ήπατος) και καρκίνο του ήπατος.

Αιτίες

Αρκετοί παράγοντες έχουν προσδιοριστεί ως πιθανές αιτίες του λιπώδους ήπατος:

Παχυσαρκία: Η παχυσαρκία περιλαμβάνει χαμηλού βαθμού φλεγμονής και μεταβολικό σύνδρομο που μπορεί να προωθήσει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ.

Το υπερβολικό λίπος στη κοιλιά: Όσοι έχουν κανονικό βάρος με σπλαχνική παχυσαρκία είναι επιρρεπείς στην ανάπτυξη λιπώδες ήπατος.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη: Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη και τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης (υπερινσουλιναιμία) αυξάνουν την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 και  μεταβολικό σύνδρομο.

Υψηλή πρόσληψη εξευγενισμένων υδατανθράκων: Η συχνή πρόσληψη εξευγενισμένων υδατανθράκων αυξάνει την αποθήκευση λίπους στο ήπαρ, ειδικά όταν οι υπερβολικές ποσότητες καταναλώνονται από υπέρβαρα ή  ανθεκτικά στην ινσουλίνη άτομα.

Κατανάλωση ζαχαρούχων ροφημάτων:  Τα περισσότερα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (απλό σάκχαρο), η οποία έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αποθήκευση λίπους στο ήπαρ σε παιδιά και ενήλικες.

Κακή υγεία του εντέρου: Το ευερέθιστο έντερο ή άλλα προβλήματα υγείας του εντέρου που προκαλούνται από μια ανισορροπία στην έντερική μικροχλωρίδα μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη NAFLD.

Προσλήψη φαρμάκων:Ορισμένα φάρμακα που λαμβάνονται πάνω από τη μακροπρόθεσμη μπορεί να προκαλέσει στεάτωση (συσσώρευση λίπους στο ήπαρ).

Σημείωση: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν NAFLD ακόμη χωρίς αυτούς τους παράγοντες κινδύνου.

Διαβάστε επίσης: Απελευθερωθείτε από τον Θυμό: Καθαρίστε το Συκώτι σας & Αισθανθείτε καλύτερα

Λιπώδες ήπαρ – Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του λιπώδες ήπατος περιλαμβάνουν κόπωση και αδυναμία, ελαφρύ πόνο ή στη δεξιά ή στην κεντρική κοιλιακή περιοχή, αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων (συμπεριλαμβανομένων των AST και ALT), αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης, και αυξημένα επίπεδα τριγλυκεριδίων.

NASH συμπτώματα

Τα συμπτώματα της NASH περιλαμβάνουν απώλεια της όρεξης, ναυτία και έμετο, μέτριο έως έντονο κοιλιακό πόνο, και κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

Θεραπεία

Από την σύγχρονη οπτική της ιατρικής, δεν υπάρχει καμία θεραπεία για το λιπώδες ήπαρ ή της NASH. Η θεραπεία έχει συνήθως στόχο τη μείωση ή την πρόληψη της περαιτέρω συσσώρευσης λίπους και την αντιμετώπιση των υποκείμενων παραγόντων κινδύνου, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμία. Βασικές στρατηγικές περιλαμβάνουν αλλαγές στον τρόπο ζωής, φάρμακα (αντι-φλεγμονώδη φάρμακα), βιταμίνη Ε, και προστασία του ήπατος.

Φυσικοί μέθοδοι θεραπείας

1. Χάστε βάρος και αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής

Παραμείνετε σε φυσιολογικό βάρος, ή χάστε βάρος, αν είστε υπέρβαροι, και καταναλώστε τρόφιμα σε κανονικές μερίδες μπορεί να βοηθήσει το προφίλ των λιπιδίων ισορροπία. Ένα μη ισορροπημένο λιπιδικό προφίλ συνδέεται με λιπώδες ήπαρ.

2. Μειώστε τους υδατάνθρακες και ειδικότερα τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες

Οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες προκαλούν μεταβολικό σύνδρομο, ένα εκ των οποίων είναι μια ανισορροπία στο προφίλ των λιπιδίων που συνδέεται με λιπώδες ήπαρ.

Φάτε θρεπτικές τροφές και να προσθέστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας

Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα καρβουνιασμένα τρόφιμα, τα τηγανητά τρόφιμα και αποφύγετε τις χρωστικές ουσίες τροφίμων.

Μελέτες έχουν δείξει τα τρόφιμα αυτά μπορεί να συμβάλει στην αναστροφή λιπώδες ήπαρ, συμπεριλαμβανομένης μονοακόρεστα λίπη, πρωτεΐνη ορού γάλακτος, το πράσινο τσάι, και διαλυτή ίνα.

3. Αποφύγετε τα φάρμακα

Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα που είναι επιβλαβή για το ήπαρ. Ορισμένα μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα θα πρέπει να αποφεύγονται.

4. Σωματική δραστηριότητα

Η άσκηση αντοχής ή προπόνηση με αντιστάσεις όταν εκτελείται αρκετές φορές την εβδομάδα έχουν δειχθεί ότι μειώνουν σημαντικά την ποσότητα του αποθηκευμένου λίπους στα ηπατικά κύτταρα, ανεξάρτητα από το αν εμφανίζεται απώλεια βάρους.

5. Διαχειριστείτε το άγχος

Το στρες και ειδικά το χρόνιο στρες συνδέεται με φλεγμονή, η οποία μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση λιπώδες ήπαρ. Ως εκ τούτου, η διαχείριση του στρες θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα των αλλαγών στον τρόπο ζωής.

5.Πάρτε συμπληρώματα

Πάρτε Κόρντισεπς, γαϊδουράγκαθο, κολλοειδή άργυρο, και μουρουνέλαιο κάθε μέρα, καθώς μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη.

Επίσης το μηλόξυδο λέγεται ότι είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για λιπώδη νόσο του ήπατος.

Διαβάστε επίσης: Γαιδουράγκαθο: Αυτό το Φυτό μπορεί να Σώσει το Συκώτι σας και τη Ζωή σας!

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης στο facebook.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.