Ο τρόπος ζωής των κατοίκων της Ικαρίας και οι ιδιαίτερες συνήθειές τους φαίνεται ότι αποτελούν το μυστικό της μακροζωίας.

Ο «ντόρος» με την Ικαρία ξεκίνησε μετά τη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη που, διαπίστωσε ότι ο τρόπος ζωής του – γηραιού κυρίως – πληθυσμού της χαρίζει χρόνια, και μάλιστα πολλά. Και μέχρι τώρα δεν έχει καταλαγιάσει: τον Ιανουάριο του 2013 το βρετανικό BBC παρουσίασε ένα βίντεο-αφιέρωμα στους Ικαριώτες ενώ νέα ευρήματα Ελλήνων επιστημόνων που ανάγουν τον ελληνικό καφέ σε ένα από τα «μυστικά» της μακροζωίας στο νησί συγκέντρωσαν και πάλι τα ευρωπαϊκά φώτα της δημοσιότητας.

Δείτε εδώ τη μελέτη του καθηγητή Χρ. Στεφανάδη.

Η ταινία «Little Land», μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του γαλλογερμανικού καναλιού Arte σε σκηνοθεσία Νίκου Νταγιαντά, καταγράφει τον τρόπο ζωής στην Ικαρία αλλά και τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα ακολουθώντας τον Θοδωρή, έναν 35χρονο που αποφασίζει να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί.

Εκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ντοκυμαντέρ Θεσσαλονίκης το 2013, όπου απέσπασε το βραβείο WWF για το περιβάλλον και το βραβείο Habitat ERT3. Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2013, έγινε η πρώτη προβολή της στην Αθήνα, στο πλαίσιο του φεστιβάλ CineDoc στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ενώ στις 15 Αυγούστου 2013 προβλήθηκε ταυτόχρονα στη Γαλλία και στη Γερμανία στο πλαίσιο αφιερώματος στην Ελλάδα.

http://https://youtu.be/VK73oXkVwes

«Στην Ικαρία υπάρχει μια διαφορετική στρατηγική επιβίωσης. Οι Ικαριώτες καταναλώνουν ο,τι παράγουν, επενδύουν τον χρόνο τους στο να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, ανταλλάσσουν αγαθά και υπηρεσίες, στηρίζουν ο ένας τον άλλον για να καλύψουν τις βασικές, καθημερινές τους ανάγκες» δηλώνει ο Νίκος Νταγιαντάς. «Ίσως η Ικαρία να έχει διατηρήσει κάτι που οι πιο πολλοί από εμάς έχουμε ξεχάσει. Οι Ικαριώτες δεν φθάνουν τα εκατό χρόνια επειδή προσπαθούν να ζήσουν περισσότερο.  Ζουν πιο πολύ και πιο καλά επειδή είναι ικανοποιημένοι με την απλή και ισορροπημένη ζωή που έχουν επιλέξει να ζήσουν».

via tovima.gr

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.