Καθώς διανύουμε τη φορτωμένη με υποχρεώσεις και συχνά αγχωτική ζωή μας πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε λίγη έμπνευση και μερικές υπενθυμίσεις για το τι είναι εφικτό και τι πραγματικά έχει σημασία στη ζωή. Έχω αντλήσει μεγάλο μέρος της έμπνευσής μου για να ζήσω μια ουσιαστική και γεμάτη ζωή  άπο τη σοφία του Βούδα.
Έτσι λοιπόν θα μοιραστώ μαζί σας 10 από τα αγαπημένα μου αποφθέγματα του Βούδα με τα μαθήματα που έχω πάρει από αυτά. Επίσης, στο τέλος έχω προσθέσει κάποιες ερωτήσεις με σκοπό να σας βάλω σε σκέψεις για το πως θα μπορούσατε να προσαρμόσετε αυτά τα μαθήματα για να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωή σας και να φτάσετε ακόμα πιο κοντά στην ευτυχία και στην πληρότητα.
Ελπίζω να σας προσφέρουν όση βοήθεια, καθοδήγηση και έμπνευση έχουν προσφέρει σε μένα.

1. Εσωτερική Ειρήνη

“Η ειρήνη πηγάζει από μέσα μας. Μην την αναζητάτε σε εξωτερικούς παράγοντες.”
Τα υλικά αγαθά δεν είναι αυτά που θα σας φέρουν αληθινή και συνεχή ευτυχία ή γαλήνη. Αντ ‘αυτού θα πρέπει να στραφείτε προς τα μέσα και να συνδεθείτε με τον πραγματικό σας εαυτό και τις βασικές αξίες σας ως άτομο, έτσι ώστε να μπορέσετε να ζήσετε σύμφωνα με αυτά και να βιώνετε διαρκή εσωτερική γαλήνη ανεξάρτητα από τις εξωτερικές συνθήκες.
Πόσο χρόνο αφιερώνετε καθημερινά για να συνδεθείτε με τον εαυτό σας;

2. Ευτυχία

“Δεν υπάρχει μονοπάτι προς την ευτυχία: η ευτυχία είναι το μονοπάτι.”
Όπως και με εσωτερική ειρήνη, η ευτυχία δεν είναι κάτι που πρέπει να αναζητήσετε έξω από τον εαυτό σας. Η ευτυχία δημιουργείτε από μέσα, είναι μια επιλογή που κάνετε στο πώς ζείτε και αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις και τους ανθρώπους. Η ευτυχία είναι σίγουρα ένα ταξίδι και όχι ένας τελικός προορισμός, γι’ αυτό απολαύστε τα τοπία κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
Τι κάνετε για να ζήσετε μια ευτυχισμένη ζωή;

3. Σκέψεις

“Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε. Όλα αυτά που είμαστε προκύπτουν από τις σκέψεις μας. Με τις σκέψεις μας, φτιάχνουμε τον κόσμο.”
Για να δημιουργήσετε μια θετική πραγματικότητα και ζωή θα πρέπει να διαχειριστείτε και να ελέγξετε τις σκέψεις σας ώστε να είναι θετικές αλλά και ενδυναμωτικές. Οι σκέψεις σας επηρεάζουν τα συναισθήματά σας, τα οποία επηρεάζουν τις ενέργειές σας, οι οποίες καθορίζουν τα αποτελέσματα που λαμβάνετε στη ζωή σας. Κάθε σκέψη που κάνετε είναι μια επιλογή την οποία μόνο εσείς μπορείτε να ελέγξετε, οπότε πάρτε μια συνειδητή απόφαση να αναλάβετε τον έλεγχο των πραγμάτων που καθορίζουν τη ζωή σας.
Πώς διαχειρίζεστε και ελέγχετε τις σκέψεις σας, ώστε να είναι θετικές και ενδυναμωτικές;

4. Λόγος

“Καλύτερη από χίλιες κενές λέξεις είναι εκείνη που φέρνει γαλήνη.”
Οι λέξεις κατέχουν απίστευτη δύναμη, αρκετή για να καταστρέψει ή να θεραπεύσει. Πριν μιλήσετε σκεφτείτε τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό που πρόκειται να πείτε. Είναι απαραίτητο, είναι αλήθεια, είναι ευγενικό, είναι χρήσιμο; Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν το άτομο που εκλάμβανε αυτό που πρόκειται να πείτε; Να θυμόσαστε, επίσης, ότι δεν είναι μόνο οι λέξεις που έχουν σημασία, αλλά το ύφος και ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρετε αυτό που θέλετε να πείτε έχει τεράστιο αντίκτυπο.
Σκέφτεστε αρκετά αυτό που πρόκειται να πείτε;

5. Κριτική

“Αυτός που βιώνει την ενότητα στη ζωή του, βλέπει τον Εαυτό του μέσα σε όλα τα πλάσματα και όλα τα πλάσματα μέσα στον ίδιο του τον Εαυτό και κοιτάζει τα πάντα μέσα από μια αμερόληπτη οπτική.”
Να θυμόσαστε πάντα ότι μπορείτε να δείτε στους άλλους, μόνο ότι έχετε μέσα σας και ότι μπορείτε να δείτε τα πράγματα μέσα από την δική σας αντίληψη για τον κόσμο, που δεν αντιστοιχεί απαραίτητα στην πραγματικότητα. Όπως εσείς επιζητείτε να σας κατανοήσουν, βεβαιωθείτε ότι αφιερώνετε χρόνο και προσπάθεια για να κατανοήσετε τους άλλους. Μπορεί επίσης να βοηθήσει να θυμόσαστε ότι σχεδόν ο καθένας μιλάει και ενεργεί από το τρέχον επίπεδο συνείδησης και αντίληψης, για αυτό προσπαθήστε να είστε υπομονετικοί και φροντίστε να βοηθάτε και να υποστηρίζετε και όχι να κριτικάρετε και να γελοιοποιείτε τους άλλους.
Πώς θα μπορούσατε να είστε περισσότερο υποστηρικτικοί και λιγότερο επικριτικοί απέναντι στους ανθρώπους που συναντάτε στη ζωή σας;

6. Δράση

Μια ιδέα που έχει αναπτυχθεί και τεθεί σε δράση είναι πιο σημαντική από μια ιδέα που υπάρχει μόνο ως ιδέα.”
Όλα όσα γνωρίζετε, ό,τι έχετε διαβάσει και έχετε μάθει, κάθε ιδέα και έργο που έχετε φανταστεί και ονειρευτεί είναι άχρηστο αν δεν το εφαρμόσετε. Μην ξοδεύετε τη ζωή σας προσπαθώντας να προετοιμαστείτε ή περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εφαρμόσετε το σχέδιο σας – τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί. Απλά πρέπει να κάνετε ένα άλμα της πίστης, να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας στα χέρια σας, να δεχτείτε και να αντιμετωπίσετε όλες τις αναποδιές που θα συναντήσετε στο δρόμο. Έτσι θα μπορέσετε να προχωρήσετε μπροστά, να μάθετε, να εξελιχθείτε και να φτάσετε πιο κοντά σε αυτά που επιθυμείτε. Τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί αν κάθεστε στην άκρη περιμένοντας και παρατηρώντας.
Τι μπορείτε να κάνετε σήμερα ώστε να φτάσετε πιο κοντά στα όνειρα και στις φιλοδοξίες σας;

7. Αγάπη

“Αν η συμπόνια σου δεν συμπεριλαμβάνει και τον εαυτό σου τότε είναι ατελής.”
Είναι καιρός να σταματήσετε να τα βάζετε με τον εαυτό σας για πράγματα που δεν έχετε κάνει, για πράγματα που πιστεύετε ότι θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά ή καλύτερα. Είναι καιρός να σηκώσετε το ανάστημά σας και να εστιάσετε την προσοχή σας στις δυνατότητές σας και στην πεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για τα πράγματα που αισθάνεστε ότι έχετε αποτύχει. Είναι καιρός να αγαπήσετε όλο αυτό που είστε, όχι μόνο αυτό που αισθάνεστε ο κόσμος αποδέχεται και θαυμάζει.
Πώς μπορείτε να σας δείξετε συμπόνια και αγάπη στον εαυτό σας καθημερινά;

8. Σοφία

“Φανταστείτε ότι κάθε άνθρωπος στον κόσμο είναι φωτισμένος, εκτός από εσάς. Είναι όλοι τους δάσκαλοι και ο καθένας του κάνει τα σωστά πράγματα για να σας βοηθήσει να μάθετε τέλεια υπομονή, τέλεια σοφία, τέλεια συμπόνια.”
Να ξέρετε ότι κάθε εμπειρία που έχετε στη ζωή σας, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολη μπορεί να φανεί τη δεδομένη στιγμή, κατέχει ένα μάθημα και δώρο κάποιου είδους, αν είστε πρόθυμοι να το αναζητήσετε. Να είστε υπομονετικοί και πρόθυμοι να ανακαλύψετε το μάθημα μέχρι να έρθει η απάντηση.
Πώς θα παραμείνετε ανοιχτοί στα μαθήματα ζωής που παρουσιάζονται, θα μάθετε και θα εξελιχθείτε από αυτά;

9. Αλήθεια

“Τρία πράγματα δεν μπορούν να μείνουν κρυμμένα για πολύ: ο ήλιος, το φεγγάρι και η αλήθεια.”
Η ανακάλυψη της δική σας αλήθειας στη ζωή είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει ένας τρόπος ζωής που να ταιριάζει σε σε όλους. Θα πρέπει να εξετάσετε όλα τα πράγματα, στο πλαίσιο του ποιος είσαι και ποιος θέλετε να είσαστε. Ποιοι είναι οι στόχοι σας και οι φιλοδοξίες σας; Σκεφτείτε τι θέλετε από εσάς και από τη ζωή και πάρτε τις αποφάσεις σας χωρίς να σκέφτεστε τι θα πει ο υπόλοιπος κόσμος. Περισσότερο από οτιδήποτε χρειάζεται να είστε ειλικρινής και αληθινός απέναντι στον εαυτό σας. Οι αποφάσεις που θα πάρετε μπορεί να μην είναι οι καλύτερες για τους άλλους, αλλά θα είναι σωστές για εσάς.
Είστε πρόθυμοι να αποδεχθείτε τη μοναδικότητά σας και να ξεχωρίσετε από το πλήθος;

10. Υπομονή

“Μην παραβλέπεις τις μικρές καλές πράξεις, νομίζοντας ότι δεν έχουν κανένα όφελος. ακόμα και οι μικροσκοπικές σταγόνες νερού στο τέλος θα γεμίσουν ένα τεράστιο δοχείο.”

Τίποτα δεν θα συμβεί εν μία νυκτί! Πίσω από κάθε επιτυχία βρίσκονται πολλές, πολλές, πολλές ώρες σκληρής δουλειάς, θυσίες, αγώνες, προκλήσεις και άγρυπνες νύχτες. Οπότε προσπαθήστε να έχετε ένα σαφές όραμα για το αποτέλεσμα που επιθυμείτε και να είναι είστε προετοιμασμένοι να κάνετε μια συνεχή προσπάθεια μέχρι να πετύχετε τους στόχους σας. Κάντε το πρώτο βήμα και στη συνέχεια στη συνέχεια να λάβει ένα βήμα τη φορά, αποφασισμένοι να σηκώνεστε κάθε φορά που πέφτετε συνεχίζοντας προς την κατεύθυνση των ονείρων σας.
Ποια βήματα πρέπει να κάνετε για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα;

«Στο τέλος, μόνο τρία πράγματα μετράνε: πόσο αγάπησες, με πόση ευγένεια έζησες και με πόση χάρη απελευθερώθηκες από όλα όσα δεν σου ταίριαζαν.» -Βούδας

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα Spirit Alive - Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση στο facebook.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.