Έρχονται στιγμές που νιώθεις να μην έχεις κοινά στοιχεία με τους γύρω σου. Θεωρείς τις διαφορές σας σαν κατάρα κι όχι σαν ευλογία. Αρχίζεις να πιστεύεις πως όλοι τα έχουν καταφέρει μια χαρά στη ζωή τους κι εσύ όχι. Αυτό είναι κάτι που σε αποσυντονίζει εντελώς. Έχεις την εντύπωση ότι σου λείπουν πολλά πράγματα. Ένα αίσθημα κατωτερότητάς σε πνίγει με αποτέλεσμα να χάνεις κάθε ομορφιά της ζωής.

Δίνεις σημασία σ’ όλα αυτά που έχεις αποτύχει και ξεχνάς όλα εκείνα που κατάφερες να πετύχεις. Είσαι τόσο απασχολημένος μ’ αυτή την ιδέα που δε συνειδητοποιείς ότι η ιστορία του καθενός δεν είναι η ίδια. Το πρώτο και σημαντικότερο που επιβάλλεται να θυμάσαι πάντα είναι το εξής: Κανένας δεν είναι καλύτερος από σένα και κανένας δεν είναι χειρότερος. Όλοι έχουμε τις δικές μας στιγμές θριάμβων κι αποτυχιών.    

Η ζωή σου μπορεί να μην είναι τόσο εκπληκτική όσο περιμένεις, αλλά όλα αλλάζουν προς το καλύτερο. Κι αυτό θα γίνει όταν έχεις επενδύσει σωστά στην αυτοπεποίθησή σου. Επικεντρώσου στη δική σου μοναδική ιστορία και μην επιτρέψεις στο μυαλό να βάζει εμπόδια στο δρόμο για την επίτευξη των στόχων σου. Κάθε μέρα έχεις την επιλογή να αναθεωρείς καταστάσεις, να ρισκάρεις για οτιδήποτε θεωρείς πως θα σε βοηθήσει.    

Αφήνοντας στην άκρη καθετί που δεν είναι σημαντικό για σένα και το μέλλον σου. Το μόνο που μετράει είναι πώς θα σχεδιάσεις το ταξίδι σου. Κι ο ευκολότερος τρόπος, για να γίνει αυτό είναι να σε εμπιστευτείς. Αν πιστέψεις σε σένα, ο κόσμος θα σε αντιμετωπίσει διαφορετικά. Αυτά που δίνεις, κάποια στιγμή, θα σου επιστραφούν και με το παραπάνω. Δεν υπάρχει κανένα κακό στην προσπάθεια να ντύσεις την αυτοπεποίθησή σου με το ένδυμα που σου αρέσει. Φαίνεσαι καλύτερα όταν δεν κρύβεσαι κι όταν παλεύεις για τα προβλήματά σου.    

Η επιτυχία είναι εφικτή, όχι μόνο επειδή πιστεύεις σ’ αυτή κι εργάζεσαι σκληρά, αλλά και μαθαίνοντας πώς να μην απαρνιέσαι το παρελθόν σου και να πιστεύεις στο παρόν. Όταν η καθημερινότητά σου δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, μην ξεχνάς να την αντιμετωπίζεις με τόλμη. Δείξε ότι οι δαίμονές σου δεν έχουν καμία δύναμη πάνω σου. Αγκάλιασε τη μοναδικότητά σου και μη διστάζεις να της χαρίζεις ό,τι χρειάζεται.  

Όλοι έχουμε κοινό σημείο αφετηρίας και καταλήγουμε σε διαφορετικά μέρη. Δεν έχει νόημα να κοιτάξεις τι έχουν καταφέρει οι υπόλοιποι, για να το αποκτήσεις κι εσύ. Όποια κι αν είναι η κατάστασή σου, είναι η ιδανική για το πεπρωμένο σου. Δεν μπορείς να το αλλάξεις, σύμφωνοι. Μπορείς, όμως, να προσθέσεις σ’ αυτό κάποιες λεπτομέρειες που θα σε ικανοποιούν. Λάτρεψε το σώμα, την ψυχή, τις σκέψεις, τα προτερήματα και τα ελαττώματά σου.    

Αγάπησε την αντανάκλαση και τη σκιά σου. Να είσαι ευγνώμων για όλα όσα απόκτησες και πιστεύεις για σένα. Αν υπάρχει κάτι που σε πληγώνει, αγνόησέ το. Ίσως να μη σου αρέσουν αρκετές πτυχές του χαρακτήρα σου κι αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Μερικές μπορεί να μην αλλάζουν. Μην το βλέπεις, ωστόσο, σαν την καταστροφή του κόσμου. Η τελειότητα που τόσο προσπαθείς να φτάσεις προέρχεται απ’ το φόβο. Αυτό θα μπορούσε να βλάψει την αυτοεκτίμησή σου.  

Η αντικατάστασή της αίσθησης του φόβου από εκείνα της ικανοποίησης και της πληρότητας θα αυξήσει την εμπιστοσύνη για τα όνειρά σου. Επαίνεσε τον εαυτό σου και μην τον κριτικάρεις συνεχώς. Όλα μπορούν να γίνουν καλύτερα αν αφήσεις την εσωτερική φωνή σου να μιλήσει. Θέλει να σε βοηθήσει κι όχι να σε κριτικάρει. Κάθε αλλαγή προς το καλύτερο με σύμμαχο την πίστη για τις δυνατότητές σου μπορεί να διαμορφώσει μια υπέροχη κι ανεπανάληπτη εκδοχή σου. Αυτή που συστηματικά ξεχνάς, γιατί δεν την πιστεύεις.  

Του Δημήτρη Μπότη

Για περισσότερα νέα σχετικά με Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση κάντε like στην σελίδα Spirit Alive - Ψυχολογία & Αυτοβελτίωση στο facebook.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.