Αν σας αρέσουν τα βατόμουρα και τα χρησιμοποιείτε συχνά, θα θέλατε να μεγαλώσετε το δικό σας φυτό και να αποφύγετε τις υπερβολικές τιμές στα καταστήματα. Αυτό είναι κάτι τόσο εύκολο και θα αναρωτηθείτε γιατί δεν το είχατε κάνει νωρίτερα. Δείτε παρακάτω την διαδικασία.

Φύτευση

Το φθινόπωρο ή την άνοιξη είναι οι ιδανικές εποχές για τη φύτευση ενός νέου θάμνο. Μπορείτε είτε να φυτέψετε το θάμνο απευθείας στον κήπο σας είτε σε παρτέρια ή γλάστρες.

Όπου κι αν το τοποθετήσετε, το χώμα πρέπει να είναι δουλεμένο και σωστά στραγγισμένο. Επίσης, το φυτό σας θα πρέπει να βρίσκετε σε μέρος όπου υπάρχει επαρκής ηλιακή ακτινοβολία. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το νερό, οι ρίζες του απαιτούν συνεχή ύγρανση. Έτσι, θα πρέπει να το ποτίζετε τακτικά.

Αφού επιλέξετε την ιδανική τοποθεσία, θα πρέπει να καθορίσετε τις διαστάσεις του θάμνου. Αυτές θα πρέπει να είναι 30 εκατοστά βάθος και 75 εκατοστά εύρος. Ξεθάψτε το μισό χώμα από το σημείο που αποφασίσατε να φυτέψετε, και στη συνέχεια αντικαταστήστε το με ισοδύναμη ποσότητα εμποτισμένη τύρφη. Ανακατέψτε καλά στη συνέχεια.

Πάρτε το φυτό σας και ισιώστε τις ρίζες πριν το τοποθετήσετε στο έδαφος. Το φυτό θα πρέπει να μείνει 2 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια, στη συνέχεια πατήστε καλά το χώμα γύρω από τη ρίζα, θάβοντας οποιεσδήποτε εκτεθειμένες ρίζες.

Διαβάστε επίσης: Βατόμουρο: Ένα αυθεντικό superfood!

Φροντίδα του θάμνου

Στα αρχικά στάδια, ποτίζετε το φυτό σε τακτική βάση μέχρι να μεγαλώσει. Έπειτα θα αρχίσει να παράγει καρπούς. Καλό θα είναι να αφαιρείτε κάποια από τα λουλούδια κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και να κλαδεύεται ετησίως το θάμνο. Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε καλύτερη ποιότητα καρπών.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιπάσματα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά να είστε προσεκτικοί για να μην υπερ-γονιμοποιηθεί.

Δεδομένου ότι οι ρίζες είναι ρηχά στο χώμα, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε κομμένο γρασίδι, πριονίδια, δεντρόφλουδα, ή κομπόστ οξύ ως προστατευτικά στρώματα.


Για περισσότερα νέα σχετικά με Έξυπνα TIPS για DIY κατασκευές κάντε like στην σελίδα Φτιάξτο Μόνος Σου Οικολογικά - ECO DIY στο facebook.
Για περισσότερα νέα σχετικά με Καλλιεργητικές Πρακτικές κάντε like στην σελίδα Καλλιεργητικές Πρακτικές στο facebook.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.