Ιστορίες για τη ροδιά 

Οι καρποί της θεωρούνται από τα αρχαία χρόνια, σύμβολο γονιμότητας. Ο σοφός Σολομών περιέγραψε τα ρόδια στο «Άσμα Ασμάτων» ως σύμβολο των ωραίων αισθημάτων που κρύβονται κάτω από τραχύ κάλυμμα. 

Αλλά τα λουλούδια του δέντρου έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και μάλιστα τις ίδιες κι όταν είναι φρέσκα όπως κι όταν ξεραθούν (κάτι που λίγα άλλα φυτά και βότανα το μπορούν). 

Η φλούδα της ρίζας, τα κλαδιά και τα λουλούδια έχουν μερικές αποτελεσματικές θεραπευτικές ιδιότητες, όταν χρησιμοποιούνται κάτω από ορισμένες προφυλάξεις. 

Η φλούδα της ρίζας και η φλούδα του καρπού της ροδιάς έχουν μεγάλη ιστορία σαν ταινιοκτόνο και παρασιτοκτόνο του εντέρου και το συνιστούσαν εδώ και πολλούς αιώνες ο Κέλσος, ο Διοσκουρίδης και ο Πλίνιος. 

Όσοι εργάζονται πνευματικά καλό είναι να τρώνε αρκετά ρόδια όταν είναι η εποχή τους. 

Χρήσιμα μέρη

Τα λουλούδια, τα φύλλα, η φλούδα, τα σπέρματα του καρπού, η φλούδα της ρίζας, των κλαδιών και του καρπού. 

Πού τη βρίσκουμε

Ροδιές καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα. Μπορεί τε να βρείτε εύκολα, κι όσοι έχουν εξοχικό σπίτι με κήπο αξίζει να φυτέψουν μία. Ρόδια βρίσκουμε σε καλά μανάβικα το χειμώνα. 

Δραστικές ουσίες: 

Τα λουλούδια έχουν στυφή γεύση, όπως και η φλούδα του καρπού. Περιέχουν Πελετιερίνη, Τανίνη (ένα αλκαλοειδές που μπορεί να γίνει επικίνδυνο), Πουγικίνη, Μεθύλιο, Ισοπελετιερίνη. Ψευδοπελετιερίνη, Ελλαγικό και Γρανατοτανικά οξέα, Μαννίτη, Κάλιο, Φώσφορο κ.ά. 

Η φιλουδα σκοτωνει την ταινία και τα άλλα σκουλήκια του εντέρου με αφέψημα, που γίνεται βράζοντας 60 γραμ. φλούδες σε μισό λίτρο (δυο ποτήρια) νερού, μέχρι να μείνει το μισό και πίνουμε ένα ποτήρι κρασιού τη φορά κάθε 15 λεπτά. 

Επειδή προκαλεί ναυτία και εμετό, μπορούμε να το αρωματίσουμε με μέντα και να του βάλουμε λίγη ζάχαρη. Μετά από μιάμιση με ένα κλύσμα. Επίσης, η φλούδα σκοτώνει τις αμοιβάδες, αφέψημα, αφού προηγηθεί αυστηρή δίαιτα. Εκτός από το αφέψημα πρέπει να πίνουμε το πρωί, με άδειο στομάχι δύο-τρεις κουταλιές χυμό από φρέσκο ροδι και μετά μια ώρα άλλο τόσο παρθένο ελαιόλαδο.

Πίνοντας κάθε πρωί, με άδειο στομάχι δύο-τρεις κουταλιές χυμό από φρέσκο ρόδι σταματάμε την ευκοιλιότητα.

Επειδή η φλούδα είναι και στυπτική χρησιμοποιείται στην Ινδία σε διάρροιες και χρόνια δυσεντερία. 

Στυπτικά είναι και τα λουλούδια της ροδιάς, γι’ αυτό μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε με πλύσεις για τη λευκόρροια, τη βλεννόρροια, τις αιμορροΐδες για τους διαλείποντες πυρετούς και με γαργάρες για τον πονεμένο λαιμό και τις πυώδεις αμυγδαλές

Ο χυμός από τα σπέρματα του ροδιού χρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη κι αργότερα από τη Λαϊκή θεραπευτική σαν ευστόμαχος και αφροδισιακός. Αν δουλέψουμε χυμό ροδιού με ίση ποσότητα παρθένου ελαιόλαδου φτιάχνουμε ένα γαλάκτωμα που διώχνει τις κηλίδες του δέρματος και σβήνει πολλές ρυτίδες. (Αλλά πρέπει να το διατηρούμε στο ψυγείο, γιατί δεν έχει τα συνήθη συντηρητικά). 

Πώς χρησιμοποιείται 

Τις φλούδες της ρίζας και του καρπού της ροδιάς πρέπει να τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια πριν αποξηρανθούν. Την ξερή φλούδα πρέπει να τη μουσκεύουμε 24 ώρες πριν τη βράσουμε. 

Σαν αφέψημα στις περισσότερες περιπτώσεις βράζουμε 30-50 γραμμάρια φλούδα του καρπού σε ένα λίτρο νερού.

Για ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΧΡΗΣΗ, ΠΙU0 ματα και πλύσεις σε αιμορρο” λίτρο νερό ή κάνουμε έγχυμα Πίτρο ζεστό νερό. Πίνουμε 2-3 κρασοπότηρα την ημέρα.

Για εξωτερική χρήση, πλύσεις του κόλπου σε λευκόρροια ή επιθεματα και πλύσεις σε αιμορροΐδες βράζουμε 300 γραμμάρια φύλλα σε ένα λίτρο νερο ή κάνουμε έγχυμα μουλιάζοντας τα φύλλα για 20 λεπτά σε ένα λίτρο ζεστό νερό.

Προφυλάξεις 

Τις συνταγές με φλούδες ροδιού δεν πρέπει να τις χρησιμοποιείτε σε παιδιά μικρότερα από 5 χρονών, ούτε και σε έγκυες.

Πιθανές παρενέργειες

Οι μεγάλες δόσεις φλούδας ίσως προκαλέσουν εμετό.

Διαβάστε επίσης: Βότανα: Ιστορική αναδρομή και 5 Τρόποι Παρασκευής

Για περισσότερα νέα σχετικά με Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης κάντε like στην σελίδα Εναλλακτικές Θεραπείες & Φαρμακείο Της Φύσης στο facebook.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Κάθε αναδημοσίευση άρθρου ολική ή μερική θα πρέπει να γίνεται υποχρεωτικά με αναφορά πηγής στο site μας hippieteepee.gr το οποίο θα πρέπει να είναι ενεργός σύνδεσμος (link) στην σελίδα του άρθρου ή σε περίπτωση που αναφέρεται κάποια πηγή στο τέλος του άρθρου χρησιμοποιείτε αυτήν που αναφέρεται και πάλι με ενεργό σύνδεσμο στην εκάστοτε σελίδα. Σε αντίθετη περίπτωση το ιστολόγιο επιφυλάσσεται για χρήση κάθε νομίμου δικαιώματος του.