Η Ρεφλεξολογία είναι μια μέθοδος εξισορρόπησης του οργανισμού η οποία βασίζεται στην ύπαρξη νευρικών απολήξεων στα πέλματα, στα χέρια και στα αυτιά.
Ο τρόπος ενεργοποίησης των νευρικών απολήξεων γίνεται με την εφαρμογή τεχνικών και ελεγχόμενων πιέσεων στα συγκεκριμένα αυτά σημεία, τα οποία ονομάζονται αντανακλαστικά (reflex points). Η διέγερση των αντανακλαστικών έχει ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση–ομαλοποίηση του κεντρικού και αυτόνομου νευρικού συστήματος και την αντίδραση των συστημάτων–οργάνων-αδένων του οργανισμού που συνδέονται με αυτά.
Αναδρομή στο παρελθόν
Ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι είδη Ρεφλεξολογίας εφαρμόζονταν σε ιατρικές αρχαίων πολιτισμών, όπως της Αιγύπτου (2330 π.Χ.), της Κίνας (2704 π.Χ.) και της Ιαπωνίας (690 μ.Χ.). Όσον αφορά τη Δυτική Ιατρική, αντίστοιχες θεραπείες άρχισαν να εφαρμόζονται μετά τα πειράματα του Παβλώφ πάνω στα αντανακλαστικά, αλλά σύντομα εκτοπίστηκαν από χειρουργικές τεχνικές και τα φάρμακα της συμβατικής ιατρικής. Ο όρος «ρεφλεξολογία» πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Vladimir Bekterev το 1917 υπό το σκεπτικό ότι τα όργανα μπορούν να δυσλειτουργούν, όταν λάβουν εσφαλμένες οδηγίες από τον εγκέφαλο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, με τη ρεφλεξοθεραπεία μπορούμε να διακόψουμε την αποστολή εσφαλμένων εντολών στα διάφορα όργανα επιτρέποντας την επαναφορά του σώματος στη φυσιολογική λειτουργία.
Πώς λειτουργεί
Οι πιέσεις στο πέλμα γίνονται είτε με το χέρι είτε με τη βοήθεια ειδικών ξύλινων stick. Το τελευταίο είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο σε χώρες της Ασίας με μακρά παράδοση στη Ρεφλεξολογία, όπως η Μαλαισία. Αυτό που επιτυγχάνεται πρωτίστως από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες είναι να έρθει το σώμα σε μια κατάσταση πλήρους και βαθιάς χαλάρωσης (λόγω της εξισορρόπησης του αυτόνομου νευρικού συστήματος), που επιτρέπει να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί αυτοΐασης. Είναι σημαντικό να βεβαιωνόμαστε κάθε φορά ότι απευθυνόμαστε σε κατάλληλα εκπαιδευμένο θεραπευτή, ο οποίος έχει πιστοποιημένη εκπαίδευση από επίσημο φορέα. Στη χώρα μας, οι περισσότεροι επαγγελματίες ρεφλεξολόγοι είναι μέλη είτε του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων είτε του Πανελλήνιου Επαγγελματικού Σωματείου Ρεφλεξολόγων. Κάθε ρεφλεξολόγος οφείλει να διατηρεί την πιστοποίηση εγγραφής του σε κάποιον από τους επίσημους φορείς σε ευδιάκριτο σημείο στον χώρο εργασίας του.
Οφέλη της Ρεφλεξολογίας:
- Επιτυγχάνει κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης και ευεξίας.
- Βελτιώνει τη διάθεση και την ποιότητα-ποσότητα του ύπνου.
- Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, βοηθώντας στη μεταφορά των απαραίτητων ορμονών, οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών για την αναδόμηση των κυττάρων.
- Βελτιώνει τη λεμφική κυκλοφορία, επιταχύνοντας την αποβολή τοξινών.
- Επιτρέπει την πιο ομαλή μετεγχειρητική ανάρρωση μετά από μια επέμβαση.
- Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Διεγείρει το νευρικό σύστημα – έχει υπολογιστεί ότι περίπου 7000 νευρώνες «ξυπνούν» κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας.
- Μπορεί να λειτουργήσει αναλγητικά.
- Κατά τις πρώτες συνεδρίες γίνεται εντατική αποβολή τοξινών από τον οργανισμό. Προκειμένου να βοηθήσουμε την παραπάνω διαδικασία, καλό θα ήταν μετά από κάθε θεραπεία να μην καταναλώνουμε καφεΐνη ή τεΐνη και να αποφεύγουμε αλκοόλ και κάπνισμα.
Σε ποιους απευθύνεται
Η Ρεφλεξολογία μπορεί να εφαρμοσθεί σε άτομα κάθε ηλικίας από βρέφη και μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους.
Η διάρκεια της θεραπείας είναι ανάλογη της κατάστασης του περιστατικού. Συνήθως, η συνεδρία διαρκεί περίπου 45-60 λεπτά με εξαίρεση την πρώτη,που μπορεί να διαρκέσει έως και μιάμιση ώρα στη διάρκεια της οποίας γίνεται λήψη ιστορικού και συζητούνται τυχόν απορίες. Σε ηλικιωμένα άτομα, μικρά παιδιά, καθώς και άτομα καταπονημένα σωματικά, η θεραπεία διαρκεί από 10 λεπτά (στην περίπτωση ενός μικρού παιδιού) έως 30 λεπτά (ηλικιωμένοι και εξασθενημένοι οργανισμοί). Συνιστάται έως και μιάμιση ώρα πριν από τη θεραπεία να μην έχει προηγηθεί γεύμα ή αν έχει προηγηθεί να είναι ελαφρύ. Μετά την πρώτη συνεδρία μπορεί να εμφανισθούν παροδικά ήπια συμπτώματα, όπως συναισθηματική φόρτιση, εξάντληση, «βαρύ» κεφάλι, επιθυμία για ούρηση ή για αφόδευση, έντονη εφίδρωση. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στην προσπάθειά του να αποβάλει συσσωρευμένες τοξίνες μέσω των πνευμόνων, του δέρματος, του εντέρου και των νεφρών, προκειμένου να ξαναβρεί την ισορροπία του.
Η νευρο-ρεφλεξολογία
Η νευρο-ρεφλεξολογία αποτελεί μια εξειδικευμένη μορφή ρεφλεξολογίας που αναδείχθηκε από τον Γερμανό χειροπράκτορα Walter Froneberg και από τον Βέλγο φυσιοθεραπευτή Nico Pauly. Πρόκειται για μια διαφορετική μέθοδο πιέσεων και χειρισμού του πέλματος, η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων. Ο θεραπευτής έχοντας γνώση του νευρικού συστήματος, προσπαθεί έχοντας κάνει λεπτομερή καταγραφή του ιστορικού του πελάτη, να ανακαλύψει από πού πηγάζει ο πόνος-όχληση, καθώς και ποιες άλλες περιοχές του σώματος επηρεάζει.
Συμπερασματικά, η ρεφλεξολογία αποτελεί μια φυσική, ολιστική, ανώδυνη μέθοδο θεραπείας που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά στη θεραπεία παθήσεων, αλλά και προληπτικά για διατήρηση της ευεξίας και αντιμετώπιση του καθημερινού στρες.
Βουτσινά Ελευθερία, Ρεφλεξολόγος, Νευρο-Ρεφλεξολόγος, Member of UK Association of Reflexologists, www.smileytherapies.com
via naturanrg.gr