Ως χορτοφάγος πολλές φορές μου συνέβη να έρθω αντιμέτωπη με αυτή τη φράση. Είναι αλήθεια ότι η πλειοψηφία θα ισχυριζόταν ότι μια χορτοφαγική διατροφή είναι ελλιπής, ανορθόδοξη και γενικότερα… ακραία περίπτωση. Από την άλλη πλευρά, εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες επισημαίνουν πως η μείωση της κατανάλωσης κρέατος επιφέρει μείωση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, παχυσαρκίας, δυσλιπιδαιμιών, υπέρτασης, νευρολογικών διαταραχών, κατάθλιψης, μείωση νοητικής λειτουργίας και οι έρευνες πάνω στο θέμα φαίνεται να μην έχουν τελειωμό.
Άλλωστε, ως λαός θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι για τα χορτοφαγικά μας γεύματα που μας κατέταξαν στο παρελθόν στις πρώτες θέσεις τον μακροβιότερων λαών. Δυστυχώς όμως, κάπου χαμένοι στη μετάφραση υιοθετήσαμε κι εμείς δυτικά πρότυπα έχοντας σαν πρώτη επιλογή το κρέας και τα παράγωγά του. Αν νιώθετε ότι θέλετε να μυηθείτε στα μυστικά της χορτοφαγικής διατροφής, μέσα από αυτή τη στήλη θα μάθετε νέες δημιουργικές συνταγές.
Κινόα με μανιτάρια πορτσίνι
H κινόα δεν περιέχει γλουτένη, ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών όμως δεν αποτελεί μέλος της οικογένειας graminaceae, αλλά ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σπανάκι και το παντζάρι (λέγεται ψευδοδημητριακό, όπως το φαγόπυρο και ο αμάρανθος). Είναι λιγότερο αλλεργιογόνο από το σιτάρι. Περιέχει 14% πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (εμπεριέχοντας όλα τα απαραίτητα αμινοξέα). Είναι καλή πηγή καλίου, φωσφόρου, σιδήρου και μαγνησίου.
Υλικά:
- 2 φλιτζάνια του καφέ κινόα
- φρέσκο κρεμμυδάκι
- 2 κουταλιές αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
- 1 κουταλάκι τζίντζερ
- 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
Ετοιμασία:
Μουλιάζετε τα μανιτάρια σε 4 φλιτζάνια του καφέ βραστό νερό για περίπου 20 λεπτά. Σοτάρετε στην κατσαρόλα το κρεμμυδάκι με λίγο ελαιόλαδο και νερό, σουρώνετε και προσθέτετε τα μανιτάρια (κρατήστε το νερό!). Μαγειρέψτε για 6-7 λεπτά προσθέτοντας αλατοπίπερο και το τζίντζερ. Αν χρειαστεί προσθέστε με ένα κουτάλι λίγο από το νερό των μανιταριών. Σβήστε με το υπόλοιπο νερό και αφού πάρει μια βράση, προσθέστε την κινόα ανακατεύοντας. Κλείστε την κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά αφήστε 15 λεπτά.
Καστανάτο
Το κάστανο: διατροφικά πρόκειται για έναν πλούσιο καρπό. Η φύση προβλέπει και μας προσφέρει την εκάστοτε εποχή, τροφές που εξυπηρετούν τη θρέψη μας και μας εξασφαλίζουν θερμίδες, λίπος και ενέργεια για τις επόμενες περιόδους. Ένα μέτριο κάστανο έχει περίπου 26 θερμίδες, όσο περίπου 3 αμύγδαλα, ωφέλιμα λιπαρά και ένα 7-8% φυτική ίνα. Το κάλιο που περιέχει ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση ενώ το μαγνήσιο την πείνα. Βιταμίνες, όπως C, φολικό οξύ και Β1 βρίσκονται στον καρπό αυτό επίσης σε αφθονία. Διατηρούνται αναλλοίωτα σε βαθιά κατάψυξη για 6 μήνες.
Υλικά:
- 200γρ. αλεύρι
- 375γρ. αλεύρι από κάστανο
- 50γρ. σταφίδα (μουλιασμένη για 30 λεπτά)
- 100γρ. κουκουνάρι ή φιστίκι Αιγίνης
- λίγο δενδρολίβανο
- 2 κουταλιές ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
- νερό όσο πάρει
Ετοιμασία:
Αναμιγνύετε τα αλεύρια με το νερό μέχρι να γίνει ένας χυλός, προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε. Λαδώνετε ένα ταψί και περιχύνετε το χυλό. Προθερμαίνετε το φούρνο σε μέτρια θερμοκρασία. Το καστανάτο είναι έτοιμο όταν παρουσιαστούν ρωγμές στην επιφάνεια. Περίπου έπειτα από 40 λεπτά.
Σοφία Κανέλλου, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος MSc, siniditidiatrofi.gr
via cosmo-scope.com